Connect with us

technokrata

Kinyírja a Windows-t a McAfee

Dotkom

Kinyírja a Windows-t a McAfee

Rendszerösszeomlások, folyamatos újraindulások jelezték a hibás frissítés „életre keltét”.

Nem először fordul elő a digitális történelem során, hogy egy hibás frissítés nagy galibát okoz. Ezúttal a McAfee felhasználók egy része esett áldozatul egy rosszul sikerült update-nek: a szerdán jelentkező rendszerlefagyások és -újraindulások jelezték, hogy valamit elszabtak az IT-biztonsággal foglalkozó cég mérnökei. Később kiderült, hogy az antivírus program a frissítés miatt a harmadik javítócsomaggal bíró Windows XP létfontosságú elemének „esett neki”, a fertőzöttnek vélt állomány eltávolításával pedig a rendszer instabillá vált.

Négy órán keresztül volt elérhető az üzleti ügyfelek számára a frissítés, mielőtt a McAfee leállította volna a további terjesztést. Ezalatt sokan szerezték be az update-et: egyedül a Michigani Orvosi Egyetem 8 ezer PC-jének összeomlásáról számolt be. Rhode islandi kórházakban a nem traumás betegeket sürgősségi ellátásra irányítottak a számítógépek, néhány börtönben törölték a látogatási időt, a lexingtoni rendőrség pedig nem tudta használni autóiba telepített termináljait. Sőt, még magát az Intelt is kellemetlenül érintette az eset, hiszen a chipgyártó gigász összes amerikai számítógépe McAfee biztonsági szoftver futtat; az azonban nem derült ki, hogy Windows ellen fordulásuk mekkora felfordulást okozott.

Svchost.exe
A nyugati parti időzóna szerint reggel 6 órakor útjára engedett frissítés arra késztette az antivírus alkalmazást, hogy egy ártalmatlan, ám a rendszer működése szempontjából alapvető fontosságú komponenst eltávolítson. A semmilyen biztonsági veszélyt nem jelentő svchost.exe állományt azonosította az update-et követően W32/Wecorl.a vírussal fertőzöttnek a McAfee szoftvere.

Hamis riasztás – kattintson a nagyobb változatért!

Az eset ismertté válása után nem sokkal a vállalat elnézést kért ügyfeleitől, akiket – arányaiban tekintve – viszonylag alacsony számban érintett a probléma. A vállalat szerint összes vállalati ügyfelük mindössze fél százaléka és az otthoni felhasználók töredéke esett áldozatul a hibás frissítésnek. Barry McPherson, a McAfee vezető alelnöke elismerte a történteket: „A hiba megtörtént. Nincsen rá mentség.”

A hiba elhárításához a Cnet útmutatója nyújthat segítséget.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák