Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kifogtak a konkurensek a Nokián

Dotkom

Kifogtak a konkurensek a Nokián

Meredek zuhanásba kezdett a finn Nokia Oyj részvényárfolyama azt követően, hogy a világ legnagyobb mobilkészülék-gyártója bejelentette: csupán 349 millió euró nettó nyereséggel zárta idei első negyedévét, 9,52 milliárd euró árbevétel mellett.

A Bloomberg elemzői konszenzusa 409,6 milliós nyereséget és 9,78 milliárdos árbevételt jelzett előre. A cég nyeresége ugyan közel háromszorosa az egy évvel korábbi 122 milliónak, de a felfokozott várakozások nyomán így is tavaly július közepe óta nem látott mértékben, 12,6 százalékkal esett vissza a helsinki tőzsdén a Nokia papírja a bejelentés után.

A Nokia piacvesztéssel kénytelen szembenézni a mobilkészülékek leggyorsabban bővülő szegmensében, az okos telefonokén, ahol az Apple iPhone-ja és a Research in Motion Blackberryje uralkodik, ráadásul az Apple átpozicionálta készülékét a luxuscikkek közül a felső kategóriás tömegtermékek körébe, a Google pedig okostelefon-típusok tucatjainak tette elérhetővé az Android platformot, beleértve saját márkás készülékét is. A piac alsó szegmensében sem járt jól a Nokia, itt az Ázsiában, az úgynevezett szürkepiaci közvetítők által eladott olcsó készülékek csökkentették részesedését. A Nokia az idei első negyedévben 107,8 millió mobilkészüléket tudott eladni szerte a világban – ebből Kínában és az ázsiai csendes-óceáni térségben együtt több mint 50 milliót -, ez 16 százalékkal több az egy évvel korábbinál.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés