Connect with us

technokrata

Percenként 8 új vírus születik

Dotkom

Percenként 8 új vírus születik

Magyarország a tágabb értelemben vett régió kiberbűnözési listájának első tíz helyezettje között.

A Symantec világszerte – így egy reggel tartott sajtótájékoztató keretei között hazánkban is – nyilvánosságra hozta internetbiztonsági tanulmányának (Internet Security Threat Report) XV. számát, amely a 2009-es év kiberbűnözésének meghatározó trendjeire világít rá. A jelentés szerint a megnövekedett számú kibertámadások főként a vállalatokat célozzák. Mivel a cégek belső vállalati információi sokat érnek a feketepiacon, a bűnözők főként erre a területre összpontosítanak. Emellett a közösségi oldalakon szabadon elérhető személyes információkat használják föl, így a kiszemelt vállalat sokat érő adatainak ellopása az egyes alkalmazottak közösségi oldalakon keresztül történő megtámadásával kezdődik. 2010. év elején a Hydraq például közismerten hírhedté vált, de még mindig csak az utolsó volt az olyan veszélyek sorában, mint a 2009-es Shadow Network, valamint a 2008-as Ghostnet.

A bűnözők az otthoni felhasználókat is megtámadják közösségi oldalakon, ahol vírusos oldalakra csalják az áldozatokat. Ezek az oldalak aztán megtámadják a webböngészőket és plug-inokat. Különösen, 2009-ben növekedett meg ezen támadások száma: a teljes online támadások 49 százalékát tették ki. 2008-ban ez az arány mindössze 11 százalék volt.

240 millió különálló károkozó
A bűnözők jól bevált és könnyen alkalmazható eszközei a kezdő bűnözők számára is könnyen használhatóak. A bűnözők egyik igen kedvelt programja a Zeus (Zbot) amelyet már mindössze 700 dollárért meg lehet kapni. A program automatikusan létrehozza a vírusokat és egyéb károkozókat, amelyek segítségével könnyűszerrel el lehet lopni a személyes adatokat.

A leginkább elterjedt és veszélyes károkozók: a Sality.AE, a Brisv Trojan, és a SillyFDC. Ezt a három károkozó programot blokkolta a Symantec biztonsági szoftvere a legtöbb alkalommal 2009-ben. Emellett a Dowadup (Conficker) féreg még mindig nagyon elterjedt. A 2009-es év végére világszerte 6, 5 millió felhasználó számítógépét fertőzte meg ez a program. A fertőzött gépeket ugyanakkor nem használták fel jelentősebb bűncselekményekhez, a veszély viszont továbbra is fennáll.

2009-ben a Symantec több mint 240 millió különálló károkozó programot különböztetett meg, amely a 2008-as adatokhoz képest 100 százalék növekedést jelent. Gombás László, a Symantec hazai képviseletének rendszermérnöke elárulta, hogy tavaly a sárga-fekete vállalat víruslaborjában dolgozó kollégáinak átlagosan percenként 8 új digitális kártevővel kellett foglalkozniuk, ami – a szakértő becslése szerint – idén akár 70 százalékkal is nőhet (átlagosan percenként 14-re).

Különálló károkozó programok szaporodása

Az online bűnözés a fejlődő országokban gyökerezik
A tanulmány szerint a bűnözés olyan országokból ered, ahol fejlődőben van a szélessávú infrastruktúra, mint például Brazília, India, Lengyelország, Vietnám és Oroszország. 2009-ben ezekben az országokban ugrott meg leginkább a kiberbűnözők aktivitása. A Symantec internetbiztonsági tanulmánya továbbá megállapítja, hogy a bűnözők azért szervezik támadásaikat a fejlődő országokból, mert ott kisebb eséllyel állítják őket bíróság elé.

Mindeközben a magánfelhasználók és jellemzően a kisvállalkozások továbbra is alapvető hibákat követnek el a védelmi szoftverek frissítése kapcsán, és továbbra is hajlamosak fájlok megnyitására vagy letöltésére anélkül, hogy meggyőződnének annak kártékony mivoltáról. Túl sok olyan számítógép van tehát, amelynek nem lenne szabad az internetre csatlakoznia, mivel biztonsági szempontból egyszerűen alkalmatlanok rá, és nagy veszélyt jelenthetnek a felhasználóikra nézve.

Böngésző-sebezhetőségek

A böngészőn alapuló alkalmazások sérülékenységei szaporodnak a leggyorsabban. A Mozilla Firefox esetében minden más böngészőnél több, 169 új sérülékenységre leltek 2009-ben. Egyes böngészőknél sokkal tovább tart, amíg védetté teszik őket az új veszélyek ellen. Az Apple Safarinál ez átlagosan 13 napot vesz igénybe, az Internet Explorer, a Mozilla Firefox és az Opera esetén a leggyorsabb a javítás, itt ugyanis átlagosan egy napnál kevesebb idő szükséges a védettség kialakításához.

Böngésző plug-in sebezhetőségekSzólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle