Connect with us

technokrata

Nem változott a kábeltévés csomagok ára

Dotkom

Nem változott a kábeltévés csomagok ára

Egyre nagyobb kedvezményeket nyújtanak a kábel- és műholdastévé-szolgáltatók, így a kínálat folyamatos bővülésével párhuzamosan az árak nem emelkedtek az utóbbi időszakban.

A UPC Magyarország kínálatába az idén februárban több magyar nyelvű műsor került be, a következő bővítés pedig júniusban várható – mondta lapunknak Szűcs László sajtókapcsolati igazgató. Műszaki okokból elsősorban a digitális kábeltévé kínálatában van lehetőség újabb csatornák elhelyezésére, a hagyományos analóg szolgáltatás egyre inkább a legkedveltebb, legnagyobb közönséghez szóló tévéadások alapkínálatát biztosítja – tette hozzá. A T-Home tájékoztatása szerint az utóbbi időszakban nem módosult sem a műholdas, sem a kábeles csomagok programszerkezete, illetve árszintjük sem.

Az árak szempontjából vegyes képet mutat a lapunk által áttekintett szolgáltatók csomagpalettája. Az egy adóra eső fajlagos költségek 50 és 200 forint között alakulnak, a 100 forint feletti kategóriában jellemzően a kisebb választékot kínáló kezdő, illetve a digitális kényelmi funkciókkal bővített csomagok találhatók. A legkisebb alapcsomagok általában havi ezer forint alatti összegbe kerülnek, de a 12-17 programból való választásért sem kell kétezer forintnál többet fizetni. A kínálat közel 40 százalékát adó, 44 és 54 csatornát tartalmazó, sok esetben családinak nevezett csomagok jelentik a fajlagosan legolcsóbb választást, itt átlagosan 81 forintba kerül havonta egy televízióadó, a csomagok 2500 és 5500 forint között érhetőek el a kiegészítő szolgáltatásoktól függően. A felsőbb árkategóriába már beletartozhatnak többek között a műsorrögzítésre és az adás megállítására is alkalmas funkciók. A vizsgált szolgáltatók csomagajánlatai alapján egy adó átlagára összességében 100 forint.

A kínálat módosítását a médiapiac folyamatos változása indokolja: évről évre egyre több új, magyar nyelvű tematikus csatorna lép piacra, ezek közül elsősorban a felmérések alapján számottevő nézői igényre számot tartóak kerülnek be a csomagokba. Egyes csatornáknak pedig gyengülhet vagy kiürülhet a tartalma, illetve megszűnésre, a magyar piacról való kivonulásra is volt példa az elmúlt években – magyarázta Szűcs.

A legtöbb csomag mellé számos kiegészítő csatornát vásárolhatnak az ügyfelek, legolcsóbban tudományos témájúakat, 400-500 forinttól, a fizetős filmcsatornák pedig 1700 és 3650 forint közötti összegbe kerülnek havonta. A T-Home tapasztalatai alapján a műholdas szolgáltatások előfizetői közül átlagosan minden negyedik-ötödik, míg a kábeltelevíziós ügyfelek nagy többsége fizet elő valamilyen kiegészítő, tematikus csomagra – tudtuk meg a Magyar Telekom Nyrt. kommunikációs osztályától. A T-Home iptv-, illetve a UPC digitális szolgáltatása részeként igénybe vehető videotékában 500-700 forintért lehet filmeket kölcsönözni, amelyeket 24 óra alatt korlátlan számban megnézhetnek a vásárlók. Az arra alkalmas csatornák a jelenlegi szabványoknál nagyobb felbontást biztosító és ezért részletgazdagabb hd-minőségű sugárzásáért, illetve a rögzítésre és az adás megállítására alkalmas berendezések kényelmi funkcióinak igénybevételéért a havidíjon felül jellemzően 1-2 ezer forintos többletköltséggel kell számolni. Az iparágban általánosnak tekinthető, hogy az alap- és a bővített csomagokat nagyjából fele-fele arányban veszik igénybe az ügyfelek, ehhez jönnek kisebb arányban a kiegészítő prémium csomagok.

Kiegészítő költségekA szolgáltatók többsége hűségidő vállalása esetén nem kér belépési díjat az ügyfelektől, a második és harmadik vevőegység havonta 500-850 forinttal emeli a költségeket (bár olyan társaság is akad, amely jelenlegi akciójában két egységet biztosít az alaphavidíjért). Egy prémium szolgáltatásokra alkalmas berendezés akár 1500 forintba is kerülhet havonta. A hd-minőség és a rögzítésre alkalmas berendezés 10 ezer forintos kiegészítő belépési díjjal is járhat, a műholdas szolgáltatásokhoz szükséges külső egységek pedig 5-9 ezer forintos összegért vásárolhatók meg, amely jellemzően a felszerelés díját is tartalmazza.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle