Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mi állt a Google elleni támadás hátterében?

Dotkom

Mi állt a Google elleni támadás hátterében?

Forráskódot loptak a kínaiak.

Nagy botrányt kavart az amerikai keresőcég ellen indított kínai hackertámadás: a rizs hazájában a történteket megelőzően, a kommunista rezsim igényeinek megfelelően találati listáját cenzúrázó szolgáltatás üzemeltetői nyilvánosan összerúgták a cyberport a helyi vezetéssel. Amint arról mi is többször írtunk, a Google bejelentette, hogy az akció eredményeként felhagy a korlátozással; később pedig át is költöztette Hong Kongba keresőjének kínai részlegét. A britek által 1997-ben visszaadott szigeten ugyanis cenzúra nélkül kínálhat helyi nyelvű találati eredményeket a keresőóriás.

De mi állt a háttérben – miért rágott be ennyire az amerikai vállalat? Mint utóbb kiderült, célzott támadást intéztek ellene (és további, nagyjából 30 amerikai vállalattal szemben). Ezek a próbálkozások szellemi tulajdonok illegális megszerzésére irányultak, azaz virtuális kémkedési célokat szolgáltak. A Gaia névre keresztelt jelszó-szolgáltatás még tavaly decemberben esett áldozatul. A New York Times beszámolója szerint a Google-felhasználók adatai nem voltak veszélyben, ugyanakkor a támadás mégiscsak sikerrel járt.

Az események rekonstruálása során kiderült, hogy minden egy kínai Google alkalmazott egy számára azonnali üzenőprogramon keresztül elküldött linkre kattintásával kezdődött. A balszerencsés Google dolgozó ártó szándékkal létrehozott weboldalra jutott, ami lehetővé tette a támadóknak, hogy hozzáférjenek személyi számítógépéhez. A PC-t felhasználva a hackerek kulcspozícióban levő Google szoftverfejlesztők egy csoportjáig jutottak. A vállalat kaliforniai, Mountain View-ban található központban dolgozók masináiról pedig az amerikai keresőóriás védett, ki nem adott szellemi tulajdonainak egy részét lopták el.

Az igen kifinomult támadásra januárban jött rá a Google, a többit pedig már tudjuk.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés