Connect with us

technokrata

Cyberhadviselésre (is) készül a légierő

Dotkom

Cyberhadviselésre (is) készül a légierő

Az alapokat már a pilótáknak is oktatják az USA-ban.

Habár a tervet részletekbe menően még nem dolgozták ki, az Associated Press tudomása szerint az Egyesült Államok légierejénél gőzerővel dolgoznak az újoncok „cyberharcképessé” tételén. Vagy legalábbis azon, hogy egy online támadás esetén ne „essenek el” el rögtön. A légierő tábornoka, Robert Kehler által bejelentett kezdeményezés túlzásba azért nem vinné az oktatást, csupán egy-két órányi képzés vár a haderőnembe újonnan bekerült katonákra. Olyan alapvető dolgokat tanulnak meg, mint a tűzfalak használata és a megfelelő jelszavak létrehozása, hozott fel két példát a tábornok.

A Colorado-i Peterson légi bázist irányító Kehler a hét elején tartott beszédet terve kapcsán. „Megtanítjuk az M-16-os [az amerikai hadseregben rendszeresített gépkarabély – Szerk.] és az M-9-es [szintén az USA hadseregében használt pisztoly- Szerk.] alapvető használatát, miért ne képeznénk ki akkor őket az általuk használt számítógépes hálózat biztonsági alapjaira is?” – vetette fel a jogos kérdést a tábornok.

Minél magasabb rangú valaki a légierőnél, annál komolyabb szintű oktatásban fog részesülni, Kehler elképzelése szerint. A tisztek és a biztonsági szempontból fokozottabb figyelmet érdemlő tevékenységi körben teljesítők fejlettebb, emeltebb szintű programban vesznek majd részt. Szemben a pár órás kiképzéssel, ez már akár fél évig is tarthat, ennek megfelelően sokkal mélyebb tudást biztosít a katonák számára a számítógépes hálózatokról és azok sebezhetőségeiről.

A tábornok tervei szerint először 16 tiszt kapja meg a lehetőséget a féléves oktatás elvégzésére, de a légierő tervei szerint minden évben több osztályt szeretne indítani a cyberbiztonsággal kapcsolatos tudás átadása céljából. Évente 400 tisztet képeznek majd ki Kehler reményei szerint a digitális élet veszélyeire.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle