Connect with us

technokrata

Okosabbá válnak a iPhone-ok

Dotkom

Okosabbá válnak a iPhone-ok

IPhone OS 4: multitasking, egyesített postafiók és biztonság.

A vállalat mobiltelefonjaira szánt operációs rendszer új multitasking funkciójával a felhasználók gyorsan mozoghatnak az alkalmazások között. Ennek köszönhetően lehetőség nyílik a háttérben történő hangkezelésre (zenelejátszásra), valamint VoIP-ra, mely segítségével a felhasználó az iPhone készenléti állapotában és más alkalmazások használata közben is fogadhat internetes hívásokat. Steve Jobs ígéretei szerint a multitasking nem megy az akkumulátor-üzemidő rovására, és nem csökkenti az előtérben futó alkalmazás teljesítményét.

A mappák segítik a könnyebb rendszerezést és az alkalmazások egyszerűbb elérését: két alkalmazás ikonját kell egymásra húzni, és a mappa automatikusan létrejön. A mappák elnevezése is automatikusan történik az adott alkalmazások App Store-beli kategóriájának megfelelően (például Games), de a felhasználó akár át is nevezheti a mappákat. Az iPhone készülékeken használható több mint kétezer alkalmazás egyszerűen rendszerezhető és elérhető a mappák használatával. Az iTunes 9.2 programmal az iPhone-mappák Mac számítógépen és PC-n is létrehozhatók illetve kezelhetők.

A postafiókok egyesítésével a felhasználók egyetlen postafiókban jeleníthetik meg több e-mail fiókjuk üzeneteit. Ha külön-külön szeretnék megtekinteni fiókjaikat, néhány érintéssel válthatnak a különböző postafiókok között. Az üzenetek beszélgetések szerint láncokba rendezhetők, ezáltal könnyebben követhetők az üzenetváltások.

Említést érdemlő újdonság az iAd, az Apple új mobilhirdetési platformja, amely a vállalat reményei szerint a televíziós reklámok hatását egyesíti az internetes hirdetések interaktív lehetőségeivel (erről bővebben itt). Emellett az iPhone OS 4 bétaverziójához tartozik a Game Center előzetes fejlesztői verziója is. Ez olyan API-csomagot tartalmaz, amely lehetővé teszi a meghívásos játékok fejlesztését. Programozhatóvá válik vele a párosításon és eredménykövetésen alapuló többszereplős játékok indítása, valamint a legmagasabb pontszámok összehasonlítása egy főtáblában. A GameKit API-k segítségével létrehozott játékok a Game Center hálózatban, az Apple új közösségi játékhálózatában működnek majd.

Nem mindig csak a szórakozás
Az új mobileszköz-kezelési szolgáltatás integrálható a harmadik felek szervereivel, így lehetséges a vállalati iPhone készülékek vezeték nélküli konfigurálása, lekérdezése és akár törlése vagy zárolása is. Az iPhone OS 4 használatával a cégek biztonságosan üzemeltethetik saját fejlesztésű, belső használatú alkalmazásaikat, és vezeték nélküli technológiával juttathatják el őket munkatársaikhoz.

Az új adatvédelmi funkció a felhasználói hozzáférési kódot titkosítási kulcsként használva védi az iPhone készüléken tárolt e-maileket és mellékleteiket. Az iPhone OS 4 hosszabb, bonyolultabb hozzáférési kódokkal gondoskodik az iPhone és az azon tárolt adatok nagyobb biztonságáról. Az iPhone OS 4 rendszeren a rendszergazdák több Exchange ActiveSync-fiókot is létrehozhatnak. A rendszer kompatibilis az Exchange Server 2010 szoftverrel, és támogatja a Juniper Networks és a Cisco rövidesen megjelenő SSL VPN-alkalmazásait.

Elérhetőség
Az iPhone Developer Program tagjai a developer.apple.com címen hozzáférhetnek az iPhone OS 4 bétaverziójú szoftverhez és az SDK-hoz. Az iPhone OS 4 szoftverfrissítésként a nyár folyamán lesz elérhető az iPhone és az iPod touch készülékekhez. Az iPhone OS 4 iPad készülékekhez készült verziója ez év őszén válik elérhetővé.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle