Connect with us

technokrata

Premierek Barcelonában

Dotkom

Premierek Barcelonában

A legújabb mobilok mutatkoztak be a barcelonai Mobile World Congress kiállításon.

A közeljövőben érkeznek a Samsung HD-videót felvenni képes és DJ-funkciós modelljei, a Nokia két gépelést segítő billentyűzettel szerelt készüléke, de már nem sokat kell várni az átlátszó billentyűzetes LG-re, a szélesvásznú Sony Ericssonra és a nagyon olcsó, napokon át működő mobilinternetes ketyerékre sem.Új változattal rukkolt elő a Samsung az érintőképernyős Omnia készülékből. Az origo beszámolója szerint az Omnia HD jelzésű telefonnal 720p, vagyis 1280×720 pixeles nagyfelbontású videókat is lehet rögzíteni, másodpercenkénti 24 képkockás rátával. Ezt a modellt nagy, 3,7 colos, speciális Amoled érintőképernyővel szerelik fel, amely az éles kép mellett kevesebb áramot fogyaszt a hagyományos lcd-knél működése során, bár a megjelenítő képfelbontása csupán 640×340 pixel, azaz nem tudja egy az egyben megjeleníteni a beépített kamerával rögzített HD-videókat. Az integrált digitális kamera egyébként 8 megapixeles állóképeket tud rögzíteni, a sötétben való exponálást ledes villanófény segíti.

A dél-koreai gyártó másik újdonságával a zenerajongókat célozza meg: ez a Beat DJ nevet viseli, és egy speciális lejátszófelületet is tartalmaz, amellyel a felhasználók hangeffektusokat, szkreccselést vagy saját hangukat adhatják hozzá a lejátszott zeneszámhoz. Nem mellékes, hogy a mobilba a Bang & Olufsen miniatűr sztereó hangszóróit is beépítik, így az nem csak fejhallgatón keresztül tudja lejátszani a zenéket.

Kimondottan a szövegbevitelt tették kényelmesebbé a Nokia két új mobilján, az E55-ösön és az E75-ösön. Az előbbi, olcsóbbik (nagyjából nettó 80 ezer forintos áron várható) készüléken ugyan csak a megszokott számbillentyűk találhatók, ám a szokásostól eltérően egy gombhoz nem három, hanem két betűt rendeltek hozzá. A betűk kiosztása is a pc-n megszokott QWERTY elrendezésű, ami ugyancsak a szöveges üzenetek begépelését teszi gyorsabbá. A telefon wifin és hsdpa-n keresztül éri el az internetet, és gps-navigációra is használni lehet majd. Az E55-ös a gyári specifikációk szerint ráadásul igen komoly, 28 napos készenlétet és 6 órás beszélgetési időt biztosít majd tulajdonosának, bár azt nem írják, milyen használati feltételek mellett.

A Nokia 9300-as kommunikátor utódjául szánja a finn cég az E75-ös mobilt, amely nagyban hasonlít az E55-re, ám a hátlapjából teljes méretű QWERTY-billentyűzetet lehet előhúzni, egyébként hasonló funkciókat (gps, hsdpa) kínál. Mindkét új készüléken már egy új, a korábbinál jóval több funkciót támogató e-mail-kliens kap helyet, emellett az E75-öshöz egy Ovi Files nevű online tárhely is jár majd, mely lehetővé teszi a dokumentumok kényelmes szinkronizálását a számítógép és a telefon között. Az E75-ös márciustól lesz kapható nettó 110 ezer forint körüli összegért.

Elsősorban újszerű dizájnjával hívja fel magára a figyelmet az LG új, GD900-as mobilja. A kettécsúsztatható kivitelű készülék érdekessége, hogy billentyűzete üvegszerűen átlátszó, egyedül a számok és betűk láthatóak rajta, ezek a sötétben világítanak is. A gyors mobilinternetes kapcsolatra képes telefon egyébként alig vastagabb egy centiméternél, és a külsejéhez illeszkedő Bluetooth-headsetet is kiadnak majd hozzá. Az év második negyedévében kerül majd a boltokba, túl sok konkrétumot azonban egyelőre nem árult el róla a gyártó.

Egyelőre vajmi keveset tudni a Sony Ericcson új, egyelőre Idou néven emlegetett készülékéről, amelyről elsőként vasárnap publikált néhány információmorzsát a cég. Ez a modell egy 3,5 colos, szélesvásznú érintőképernyővel rendelkező mobil lesz, amelyet 12,1 megapixeles digitális fényképezővel és Xenon-vakuval szerelnek fel. A készülék a Symbian operációs rendszer később megjelenő, nyílt forráskódú változatát futtatja majd, és valamikor az év második felében kerülhet a boltokba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák