Connect with us

technokrata

Május elején fizetheti az osztalékot a Magyar Telekom

Dotkom

Május elején fizetheti az osztalékot a Magyar Telekom

Extra hosszú közgyűlés után a Magyar Telekom részvényesei elfogadták a 74 forintos osztalékfizetésről szóló javaslatot és engedélyezték a sajátrészvény-vásárlásokat. Egyes kisrészvényesek most is igencsak aktívak voltak.

Maratoni, csaknem egész napos közgyűlést tartott szerdán a Magyar Telekom, miután három kisrészvényes igen aktív volt a rendezvényen. A tulajdonosi találkozón a 2008-as határozatokat is újraszavaztatta az igazgatóság, miután kisrészvényesek egy csoportja sikeresen támadta azt meg a bíróságon. Mindenesetre a közgyűlésen a szavazatok 69,47 százalékát képviselő részvényes jelent meg, így a többségi tulajdonos Deutsche Telekom támogatásával közel 100 százalékos arányban szavaztak meg minden határozatot. A részvényesek így elfogadták a részvényenkénti bruttó 74 forintos javaslatot az osztalékra is, aminek kifizetése május 7-én lesz esedékes, és azt is, hogy a társaság maximum tízszázaléknyi saját részvényt vehet a következő 18 hónapban.

A közgyűlésen azt is elmondták, hogy a részvényvásárlások a javadalmazási politika kiterjesztését szolgálnák, de e politika fő eszköze a jövőben is az osztalékfizetés marad. Mivel a Deutsche Telekom leányvállalata, a fő tulajdonos Magyarcom befolyása meghaladja a 33 százalékot, a sajátrészvény-vásárlásokkal ajánlattételi kötelezettsége keletkezne a többi részvényes papírjaira. Ezt a helyzetet a Napi korábbi információi szerint úgy tudják elkerülni a közgyűlési jóváhagyás után, ha a Magyarcom pakettjéből is venne részvényeket a Magyar Telekom olyan arányban, hogy annak befolyása ne változzon. Ez praktikusan annyit tesz, hogy minden száz darab részvényből 41 darabot vesz majd meg tőzsdén a társaság.

A láthatóan igen aktív kistulajdonosok közül az egyik most is arra hívta fel a figyelmet, hogy szerintük a közgyűlés összehívása ismét törvénysértésekkel terhelt. Bár azt nem közölték, hogy megint megtámadnák a határozatokat, az elmúlt évek tapasztalata alapján azonban ez sem lenne meglepő. (A részvényesek a korábbi határozatokat azon az alapon tudták hatályon kívül helyeztetni, hogy a cég a közgyűlés előkészítő anyagait nem tette közzé az alapszabályának megfelelően a részvényesi találkozó előtt abban a napilapban, amely az adott időszakban már nem is létezett.)Most elsősorban azt kifogásolták, hogy nem kaptak részletes tájékoztatást a cég macedóniai vizsgálatával kapcsolatban, illetve azt, hogy a korábbi közgyűlési határozatokról új fb-jelentések hiányában nem is lehetett volna szavazni. Az egyik kisrészvényes azt is jelezte, hogy munkaügyi pere van folyamatban a céggel, így vélhetően a társaság egy volt dolgozója vagy üzleti partnere igyekezett megnehezíteni a menedzsment dolgát. A cég vezető jogtanácsosa szerint viszont mindenben a cég alapszabálya szerint jártak el, és annak eldöntése, hogy mi jogszerű és mi nem, a bíróságra tartozik.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle