Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szavak szintjén már elkezdődött az újabb verseny

Dotkom

A szavak szintjén már elkezdődött az újabb verseny

Budapest egyes peremkerületeiben élőknek bizonyos időszakokban be kell érniük az igencsak “keskeny” szélessávú-szolgáltatással, eközben a három mobilszolgáltató a világtrendnek megfelelően már egy újabb, a jelenlegi szélessávnál is nagyobb kapacitású technológia majdani bevezetésén fáradozik, ami egy újabb verseny kezdetét jelentheti a három társaság között. A felhasználókért vívott felfokozott küzdelmet jól példázza, hogy a megoldás még sehol, de a kommunikációban máris óriási a verseny.

A HSPA bevezetése óta dinamikusan nő a mobilinternet-előfizetők száma és erőteljesen bővül a használat is. A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthető – tájékoztat a cég. A mobilinternet elterjedése és sikere tehát egyértelműen a hálózat által biztosított nagyobb sávszélességnek köszönhető. A jövőben a még jobb minőségű multimédiás tartalmak elterjedésével, a HD-videók és később a 3D-s képalkotás térhódításával, a mobilhálózatra kapcsolódó és adatot forgalmazó mobileszközök számának drasztikus növekedésével a mostaninál is jóval nagyobb sávszélességre lesz szükség. A várható igények kiszolgálására a megoldást a mostani 3G/HSPA-hálózatok következő generációja, a több ügyfelet nagyobb adatátviteli sebességgel hatékonyabban ellátni képes LTE (Long Term Evolution) technológia megjelenése jelenti majd.

A legkorszerűbb, következő generációs mobilhálózatok, azaz az NGMN (Next Generation Mobile Network) kereskedelmi bevezetése és szélesebb körű elterjedése a T-Mobile szerint néhány év múlva várható. Az addig rendelkezésre álló időszakban lehetőség nyílik az NGMN körébe tartozó LTE-hálózati eszközök és végberendezések átfogó és teljes körű tesztelésére. A felkészülés jegyében a T-Mobile és az Ericsson közös LTE-teszt keretében több lépésben vizsgálja az LTE-hálózat valós körülmények közötti működtetését.

A két cég szakemberei tavaly októberben Budapesten, a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas LTE-tesztrendszer kiépítését. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit telepítették, ezek beüzemelésére decemberben került sor. Az indulástól működő laborállomás segítségével a többlépcsős sebességnövelés első lépéseként január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai kedvezőek, az első teszteredmények is megerősítik, hogy az LTE majdani bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető. A több szakaszban, valós körülmények között megvalósuló LTE-teszt során az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a kísérleti és az első generációs, kereskedelmi forgalomban már elérhető LTE-eszközök lehetőségeinek feltérképezése a fő cél.

A Magyar Telekom mobilszolgáltatásainak márkája, a T-Mobile az Ericssonnal együttműködve Magyarországon elsőként tette elérhetővé a 3G-t és a HSDPA-t, és piacvezető mobilinternet-szolgáltatóként tervei szerint vezető szerepet játszik majd az NGMN gyors hazai meghonosításában is. Az Ericsson kulcsszereplő az LTE-technológia globális elterjedésében, ez idáig öt jelentős – összesen több mint 240 millió ügyféllel rendelkező – globális mobilszolgáltatóval írt alá kereskedelmi LTE-megállapodást.

A Pannon akar az első mobil szélessávú szolgáltató lenni – jelentette be Anders Jensen, a mobiltelefon-társaság vezérigazgatója. A három mobilszolgáltató közül tehát a cég szeretne a legnagyobb bevételhez jutni ebből a szolgáltatásból, s az is célja, hogy neki legyen a legtöbb szélessávú szolgáltatást igénybe vevő előfizetője. (A Pannon mobil szélessávból származó bevételei éves szinten 87 százalékkal nőttek 2009-ben, de a konkrét adatok nem hangzottak el.) A szélessáv további térnyerése jegyében indítja el a társaság hamarosan (Norvégia és Svédország mellett) Magyarországon is a negyedig generációs, Long Term Evolution (LTE) technológiát, ami névlegesen 100 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. Anders Jensen reményei szerint az új technológia felhasználásával akár már 2012-ben kereskedelmi szolgáltatást nyújthatnak, bár ehhez több feltételnek kell teljesülnie, egyebek között a szabályozásnak is változnia kell. Egyebek között a kormányzatnak arra is lehetőséget kell adnia a cégeknek, hogy a 900-as frekvenciát a GSM mellett más célokra is hasznosíthassák. A Pannon a szélessáv előretörése, illetve a 4G kapcsán is különböző fejlesztéseket hajt végre, ennek értéke a tervek szerint 20 százalékkal haladja meg a 2009-es értéket. (Az elmúlt évben a társaság tőkeberuházásai – az előző évihez képest – 27,7 százalékkal, 12,9 milliárd forintra mérséklődtek)A másik két mobilszolgáltató után a Vodafone se késlekedett sokáig a bejelentéssel, a cég a februári barcelonai mobil-világkonferencián jelentette be, hogy a Verizon Wireless-szel közösen élesben tesztelik a 4G LTE-hálózatokat különböző amerikai és európai nagyvárosok mellett Budapesten is.

Ahogy a mobil és az internet egyre jobban összemosódik, a Vodafone felhasználói a jövőben egyre növekvő sávszélességet igényelnek majd, ahogy azt az otthoni szélessávú internetes szolgáltatásaik esetén is megszokhatták már. Annak érdekében, hogy a Vodafone a jövőben is meg tudjon felelni ügyfelei igényeinek, a vállalat széles körű kutatásokat végez a 3G/HSDPA hálózatok továbbfejlesztése érdekében. Ennek része a most Budapesten is folyó LTE-teszt, amely technológia várhatóan megfelelő minőségben lesz képes kiszolgálni az egyre növekvő mobil számítógépes, szórakoztatóelektronikai eszközök és egyéb alkalmazások igényeit a jövőben.

Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója a teszt kapcsán a következőket mondta: “Örülünk, hogy a Vodafone globális hálózatából Budapestet találták az egyik legalkalmasabbnak arra, hogy éles helyzetben is teszteljék a 4G LTE-hálózatot. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi mobilinternetes szolgáltatásunk megérett arra, hogy a jövő alapjául szolgáljon. Bízunk abban, hogy a már több mint háromszáz települést lefedő hálózatunkat még nagyobb ütemben tudjuk bővíteni az idén is.”A Vodafone továbbra is élen jár a 3G technológia lehetőségeinek még hatékonyabb kiaknázásában, továbbfejlesztésében és elterjesztésében, ezzel párhuzamosan azért kezdte el az LTE tesztelését, hogy a piaci igényeknek megfelelően mindig a legkorszerűbb technológiával szolgálja ki ügyfelei növekvő igényeit.

A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a HSPA-hálózathoz köthető



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés