Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kedvezőek a T-Mobile és az Ericsson közös lte-tesztjének tapasztalatai

Dotkom

Kedvezőek a T-Mobile és az Ericsson közös lte-tesztjének tapasztalatai

A gyors internetezést lehetővé tevő hspa (High Speed Packet Access)-rendszer bevezetése óta dinamikusan nő a mobilinternet-előfizetők száma és erőteljesen bővül a használat is.

A T-Mobile több mint 430 ezer mobilinternet-előfizetője által forgalmazott adatmennyiség több mint 90 százaléka már a hspa-hálózathoz köthető. A mobilinternet elterjedése és sikere tehát egyértelműen a hálózat által biztosított nagyobb sávszélességnek köszönhető. A jövőben a még jobb minőségű multimédiás tartalmak elterjedésével, a hd-videók és később a 3D-s képalkotás térhódításával, a mobilhálózatra kapcsolódó és adatot forgalmazó mobileszközök számának drasztikus növekedésével a jelenleginél is jóval nagyobb sávszélességre lesz szükség. A várható igények kiszolgálására a megoldást a mostani 3G/hspa-hálózatok következő generációja, a több ügyfelet nagyobb adatátviteli sebességgel hatékonyabban ellátni képes lte (Long Term Evolution)-technológia megjelenése jelenti majd.

A legkorszerűbb, következő generációs mobilhálózatok, az NGMN (Next Generation Mobile Network) kereskedelmi bevezetése és szélesebb körű elterjedése néhány év múlva várható. Az addig rendelkezésre álló időszakban lehetőség nyílik az NGMN körébe tartozó lte-hálózati eszközök és végberendezések átfogó és teljes körű tesztelésére. A felkészülés jegyében a T-Mobile és az Ericsson közös lte-teszt keretében több lépésben vizsgálja az lte-hálózat valós körülmények közötti működtetését. A két cég szakemberei 2009 októberében a Szerémi úti központban kezdték meg az adat- és hangszolgáltatásra egyaránt alkalmas lte-tesztrendszer kiépítését. Elsőként a maghálózat (Core Network) elemeit telepítették, ezeket 2009 decemberében üzemelték be. Az indulástól működő laborállomás segítségével – a többlépcsős sebességnövelés első lépéseként – január közepe óta már az első szakaszban elérhetővé vált a 48 Mbps letöltési sebesség. A T-Mobile és az Ericsson tapasztalatai kedvezőek, az első teszteredmények is megerősítik, hogy az lte majdani bevezetése a szolgáltatók és a felhasználók számára is jelentős lépésnek tekinthető.

A több szakaszban, valós körülmények között megvalósuló teszt során az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a kísérleti és az első generációs, kereskedelmi forgalomban már elérhető lte-eszközök lehetőségeinek feltérképezése a fő cél. A teszt további fázisában a jelenlegi 3G rendszerénél négyszer nagyobb (20 MHz) sávszélességű rádiócsatornán az lte-teszthálózaton várhatóan elérhető lesz a 100 Mbps maximális letöltési sebesség is.

A Magyar Telekom mobilszolgáltatásainak márkája, a T-Mobile az Ericssonnal együttműködve Magyarországon elsőként tette elérhetővé a 3G-t és a hsdpa-t (az említett hspa ennek egyik megoldása), és piacvezető mobilinternet-szolgáltatóként tervei szerint vezető szerepet játszik majd az NGMN gyors hazai meghonosításában is. Az Ericsson kulcsszereplő az lte-technológia globális elterjedésében, ez ideig öt jelentős – összesen több mint 240 millió ügyféllel rendelkező – globális mobilszolgáltatóval írt alá kereskedelmi lte-megállapodást.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés