Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több tízezer nebuló a Microsuliban

Dotkom

Több tízezer nebuló a Microsuliban

Igencsak megváltozik az informatika tanulásáról-tanításáról vallott felfogása annak, aki a számítógépes programok használatát új módon, hiánypótló, játékos formában bemutató Microsuli oldalt felkeresi. Ráadásul egy népes, 45 ezer főt számláló közösség tagja lehet.

A microsuli.hu fejlesztői szerint a diákok számára érthetően megfogalmazott oktatóanyagok hathatós segítséget nyújtanak a pedagógusok számára, hogy diákjaik a nemzeti alaptanterv informatikai területének alapkövetelményeit sikerrel elsajátíthassák. Az vitathatatlan, hogy szórakoztató formában, élménypedagógiai megközelítésben és szakszerű tartalommal készültek el a microsuli.hu oktatóanyagai. Egy-egy “végtermék” elkészítési módját – alkalmazkodva az Egyszervolt elsődleges, gyerek közönségéhez – lépésről lépésre leírt receptek, illetve képernyő-videofilmek, úgynevezett “tutorialok” mutatják be. Ezek az egyszerű és részletes bemutatók mindenki, köztük a teljesen laikusok számára is érthetővé és elérhetővé teszik a digitális írástudás egy-egy szeletét.

A látogatói szokások elemzéséből kiderül, hogy az eredetileg általános iskolai diákok számára fejlesztett portált nemcsak a tanulók, hanem a tanárok is rendszeresen felkeresik, közülük sokan az informatikai tananyag óravázlataiba is beépítették a honlapon elérhető tartalmakat és szolgáltatásokat. A statisztikák egyik meglepő eredménye, hogy a látogatók nemcsak a fotóalbum- vagy trükkfilmkészítés fázisaira kíváncsiak, hanem a Word, az Excel vagy a PowerPoint alapfunkcióit bemutató ismertetőket is rendszeresen lefuttatják. Népszerűek az MS Publisherrel elkészíthető kiadványok (meghívók, iskolai hírlevelek, apróhirdetések) tudnivalóit bemutató oldalak is, továbbá az MS Autocollage, amellyel a diákok saját fényképeikből automatikusan készíthetnek montázsképet.

A microsuli.hu “tanári oldala” amellett, hogy kifejezetten a pedagógusokat szólítja meg, mindenképpen épít a számítógépet napi gyakorlatban használó, innovatív tanárokra is. Ezt a felületet azzal a céllal alakították ki a fejlesztők, hogy új fórumot adjanak a tapasztalatcserének és ezzel a közösen megvalósítható kreatív tartalomfejlesztésnek. A tanárok itt tehetik közzé saját fejlesztésű – vagy máshonnan ismert és a gyakorlatban jól bevált – számítógépes alkalmazásaikat, iskolai prezentációikat, kísérleteket és feladatmegoldásokat bemutató oktatóanyagaikat. A szabadon felhasználható megoldások egy közös tudáskincs, egyfajta digitális iskolai praktikum alapjait vetik meg. A legfrappánsabb és a tanulók által is könnyen megvalósítható ötleteket a diákok számára is feldolgozza a honlap szerkesztősége.

Az együttműködés újabb irányainak kitűzését célzó megbeszélésen Pintér R. Róbert, az egyszervolt.hu projektvezetője elmondta: “A Microsuli-projektben mindkét partner azt adta, amiben profi: jól ötvöződött a kreatív és az informatikai ipar minden jó tulajdonsága. Sikerült egy olyan közös – a digitális írástudás tanulásában-tanításában hiánypótló – fejlesztést elindítani, amelyben mindkét cég hosszú távú céljai megjelennek.””A www.microsuli.hu oldal nagyon látványos és kreatív módon tanítja meg a gyermekeknek a számítógép használatát. Alkalmas otthoni és iskolai tanulásra egyaránt. Most, amikor már az alsós korban elkezdődik az informatika világába való bevezetés, egy ilyen oldal igen hasznos lehet diáknak, szülőnek és pedagógusnak egyaránt” – jelentette ki Merényi Ádám, a Microsoft Magyarország oktatási programmenedzsere. Míg régebben az olyan színes egyéniségek, mint például az iskolánkban majdnem haláláig tanító Kossuth-díjas Vermes Miklós tanár úr, becenevén Muki bácsi tették élvezetessé, élővé az oktatást, addig ma a microsuli.hu-hoz hasonló oldalak tehetik egy kicsit színesebbé – mondta el lapunknak Takács Attila, a Jedlik Ányos Gimnázium Informatikai Munkaközösségének vezetője, informatikatanár. Hozzátette, a Microsuli weboldal nemcsak a diákoknak és a szülőknek nyújt hasznos információt, de az informatikatanároknak is, mert az oldalon számos, az életben gyakran felmerülő probléma megoldásához nyújtanak gyakorlati segítséget.

A Microsoft Magyarország és az egyszervolt.hu összefogásával készült site-ról a látogatók már több mint 200 ezer oldalt töltöttek le – olvasható a társaság közleményében.

A Microsuli oldal a gyermekek számára készült hazai kulturális portálcsoport, az egyszervolt.hu, valamint a Microsoft Magyarország közös programja. A microsuli.hu már nem az első, digitális írástudást fejlesztő oktatóanyag, amelyben a két partner együttműködik. A legkisebbeknek szól például a számítástechnika és az internethasználat alapjait mesés-játékos formában bemutató Netkalauz. Az internet biztonságos használatát mutatják be a diákoknak és felnőtteknek a HellóHáló, illetve Bit és Bájt honlapok. Ezeket immár – külön-külön is – félmilliónál több látogató kereste fel, s jellemző, hogy ezeknek a honlapoknak a havi forgalma meghaladja a tízezer egyedi látogatót. Hasonló elvárások fogalmazódnak meg a Microsuli oldal esetében is: cél, hogy a tanév végéig legalább 100 ezer diák, valamint tanár tehessen egy nagy ugrást afelé, hogy „profi” szövegszerkesztővé, táblázatkészítővé, prezentációvarázslóvá, filmrendezővé váljon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés