Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mitől szenved a Telekom?

Dotkom

Mitől szenved a Telekom?

Az árbevétel viszonylag enyhébb, 4-5 százalékos visszaesése mellett elemzők szerint rossz évet zárhatott a Magyar Telekom. A részvények osztalékhozama azonban vonzó, kérdés, megéri-e vásárolni a papírt.

Nem szokott nagy meglepetéseket okozni negyedéves jelentéseivel a viszonylag nagy elemzői lefedettséggel rendelkező Magyar Telekom, a távközlési cég február 25-én megjelenő tavalyi számait tekintve nem is nagyon tér el egymástól az elemzők véleménye. Az egyelőre kevés elemű konszenzus szerint a szakemberek úgy vélik, 2008 negyedik negyedévéhez képest a tavalyi utolsó három hónapban három százalékkal eshetett vissza a csoport árbevétele, EBITDA-ja 11, üzemi eredménye 8, nettó profitja 17 százalékkal mérséklődött.

Az utolsó negyedévre becsült adatokkal együtt a forgalom 4-5 százalékos csökkenést mutathat éves szinten, az EBITDA 7-8 százalék körüli mértékben csökkent, az üzemi profit 9-10 százalékkal, a nettó nyereség 17-18 százalékkal. A válság az elemzők szerint a hazai fogyasztókon igencsak érezteti hatását, a mobil és a vezetékes távközlési üzletág komoly forgalomvesztést szenvedhetett el, és az it-üzletág ugyan erősen teljesíthetett, de ez kevés a boldogsághoz.

Nagyjából egyetértenek abban, hogy a társaság a tavalyi év után is kifizetheti idén a 74 forintos osztalékot, a folyamatban lévő peres eljárások ellenére.

A papír osztalékhozama a jelenlegi árszinten 10,2 százalék körüli, ami jelentős felár a 7,2 százalékos ötéves kockázatmentes hozamhoz képest. Ráadásul a piac szerint az év végéig, ha nem is az eddigi ütemben, de tovább csökkenhet a jegybanki alapkamat, ami hüvelykujjszabályként megint csak kedvezően kéne hasson az osztalékpapírok árfolyamára. Az összefüggések ismertek, nemhiába ajánlja egyre több hazai brókercég ügyfeleinek vételre a részvényt. Mégis, tavaly ősz óta az árfolyam nem tud kitörni a 850 forint körüli csúcstól tartó lejtmenetből, egyre alacsonyabb mélypontokkal és alacsonyabb csúcsokkal találkozhatunk a grafikonokon. Ráadásul a legutóbb erős támaszként szolgáló 720 forintos régió most ellenállásként viselkedik, s pénteken épp gátat szabott a papír emelkedésének.

Ami az okokat illeti, az egyik lehetséges magyarázat egy piaci félreárazás, s ha az osztalék mértéke ismertté válik, akkor megindulhat felfelé a részvény árfolyama. Ha az állampapírhozam és az osztalékhozam közelít egymáshoz, 800 forint feletti régiókba repítheti a Magyar Telekomot. Az osztalékhozam azonban trükkös és helytelen mutató. A diszkontált készpénzáramláson alapuló modellek szerint ugyanis egy befektetés értékét a jövőben várható készpénzáramlások és a befektetés maradványértékének jelenértéke adja meg.

Az egyszerű osztalékhozam-számítás viszont csak az első osztalékot veszi figyelembe, úgy, mintha az örökjáradék lenne, s ebből próbál meg következtetést levonni a papír helyes árazására vonatkozóan. Ám biztos-e, hogy tíz év múlva is ennyi osztalékot fizet majd egy csökkenő árbevételű, csökkenő EBITDA-t és csökkenő nyereséget termelő cég? Talán ez a félelem nem engedi, hogy a hozamcsökkenés ellenére remekeljen a telekomrészvény.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés