Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egymás területére merészkedik a Google és a Facebook

Dotkom

Egymás területére merészkedik a Google és a Facebook

A Google terveit ismerők szerint a Gmail hamarosan egyszerű webes levelezőből közösségi platformmá válik. A Facebook eközben saját e-mail szolgáltatás beindításán töri a fejét.

A Gmail akár a héten új funkcióval bővülhet, a Twitterhez vagy a Facebookhoz hasonlóan egy külön erre dedikált felületen megjelenhetnek az ismerősök rövid státuszüzenetei vagy az általuk megosztott linkek, de a YouTube-ot és a Picasát is “becsatornázzák”, azaz láthatóvá válik, ki mit töltött fel vagy talált megtekintésre érdemesnek. A Twitterhez képest jelentős különbség lesz, hogy ezeket az üzeneteket nem lehet majd egyben, “timeline” formában elérni. A Google az amerikai sajtó képviselőinek már ki is küldte a titokzatos meghívókat egy keddi rendezvényre, ahol “a két legnépszerűbb termékének fejlesztéseit” mutatja be.

A Google akár azt is megteheti, hogy egy teljes értékű Twitter-klienssé fejleszti a Gmailt, a Twitter API-ja ugyanis lehetőséget ad ilyen jellegű integrációra. A Gmail, a YouTube, a Picasa, a Reader és más szolgáltatások sikerére s elterjedtségére alapozva a vállalat megkísérelheti egy mindent átfogó közösségi platform létrehozását, hiszen ennek a komponensei eddig is megvoltak a Google-birodalomban, csak éppen a felhasználók nem tudtak rövid üzeneteket váltani egymással, csak e-mailt küldhettek.

A Facebook eközben saját levelezőrendszer létrehozását tervezi. A Project Titan kódnéven fejlesztett megoldás célja, hogy a felhasználók akkor is Facebook-szolgáltatást használjanak, ha éppen nem a Facebookot használják. A közösségi oldalak számos különféle kommunikációs csatornát bocsátanak a felhasználók rendelkezésére, de a legnépszerűbb kapcsolattartási forma a weben ma még mindig az e-mail. A pletykák szerint a Facebook szolgáltatása POP3 és IMAP elérést is biztosít majd, így tetszőleges kliensről használható, nem szükséges hozzá a Facebookba belépni. A felhasználók a maguk által választott egyedi URL-t használhatják e-mail címként, ha például valakinek a profilja a www.facebook.com/xywz webcímen érhető el, az xywz@facebook.com e-mail címet kapja.

A világ legnagyobb közösségi hálózataként a Facebooknak több felhasználója van mint bármelyik nagy webes levelezőnek összesen. A legfrissebb statisztikák szerint a Facebookon majdnem 400 millióan vannak már jelen, a Yahoo! Mailek és a Microsoft Live Mailnek egyenként 300 millió postafiókja van, a Gmail pedig 100 millió feletti felhasználói létszámmal büszkélkedhet. A Gmail atyja, Paul Buchheit egyébként ma már a Facebook alkalmazottja, mióta az általa alapított FriendFeedet megvette a cég. Buchheit azonban saját bevallása szerint nem dolgozik e-mailezéssel kapcsolatos terméken vagy technológián a Facebook berkein belül.

Akik csak legyintenek a hírekre, tartsák észben: a tét nem kicsi. Az elmúlt években a Google a világ legértékesebb médiabirodalmává vált, piaci értéke felülmúlta az olyan klasszikus médiavállalatokét is mint a Time Warner. A hirdetési büdzsékért folytatott verseny a weben valójában a felhasználókért és az ő figyelmükért zajlik, ebben azonban a Facebook láthatóan megelőzte a Google-t. Míg a keresőt, a YouTube videomegosztót, a Picasát, a Readert vagy más Google-szolgáltatásokat leginkább csak akkor veszik elő az internetezők amikor konkrétan dolguk van velük, a Facebookon tíz- és tízmilliók lógnak szinte napi 24 órában, olvassák barátaik üzeneteit, feltöltik fotóikat, megjegyzéseket fűznek másik képeihez vagy éppen játszanak. Másképp fogalmazva: a Google a “munkahelyük”, de a Facebook az “otthonuk”, írja a hwsw.hu.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés