Connect with us

26 hibát javítanak az új Windows/Office patch-ek

Dotkom

26 hibát javítanak az új Windows/Office patch-ek

Rekordszámú biztonsági rés tűnhet el hamarosan rendszereinkből.

A Microsoft közzétette, hogy a jövőhét kedden kibocsátani tervezett patch-csomag ezúttal 26 (igen, huszonhat!) sebezhetőséget iktat ki, ezek közül számos kritikus fontosságú. Távolról való kódfuttatást tesznek lehetővé, és a következő rendszereket érintik: Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Server 2003 és 2008, Office XP, Office 2003 és Office 2004. Két fontos biztonsági hiba azonban nem kerül javításra: sem a pár napja felfedezett Internet Explorer lyuk, sem a tavaly november óta ismert SMB (Server Message Block) sérülékenység.

Ismeretes, hogy 2008 októberétől Redmond már a hivatalos megjelenés előtt megosztja az IT-szakemberekkel a hibákhoz készített javítások részleteit, így a projektben részt vevő rendszergazdák hamarabb tudnak reagálni. Emellett szintén azóta létezik az úgynevezett exploitability index – ez egy olyan mérőszám, amely segít fontossági sorrendet felállítani a kiadott patch-ek között.

Az update-ek elérhetőségéről részletesen be fogunk számolni.

Microsoft veszélyesség-besorolási lista
Kritikus (critical) – Ezt a minősítést akkor kapja egy sebezhetőség, ha anélkül válik kihasználhatóvá (például egy internetes féreg által), hogy ahhoz szükség lenne felhasználói beavatkozásra. Azaz a monitor előtt ülő bárminemű tevékenysége nélkül is kiszolgáltatottá válhat a számítógép.
Fontos (important) – Hasonló körülmények esetén kapja ezt a besorolást egy szoftverben felfedezett hiba, ami annyival „tud” kevesebbet, hogy nem használható ki automatikusan. Egy ilyen sérülékenység kiaknázásához a támadónak rá kell vennie a felhasználót, hogy kattintson egy linkre, megnyisson egy weboldalt, futtasson egy csatolmányt vagy állományt.
Mérsékelten fontos (moderate) – A fentiekbe nem beletartozó hiba.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom