Connect with us

Sok a rabló, kevés a pandúr

Dotkom

Sok a rabló, kevés a pandúr

Hazai szakemberképzéssel a

Az internetes bűnözéssel foglalkozó Internet Crime Complaint Center (IC3) honlapjára 2008-ban összesen 275 284 panaszos beadvány érkezett, a különféle csalások áldozatai összesen 264,6 millió dolláros kárról számoltak be. „Külföldön bevett gyakorlat, hogy jelentik a számítógéppel elkövetett csalásokat, nálunk azonban még kevésbé jellemző. Sok esetben nem is derül fény a visszaélésre, így egyelőre nem ismert pontosan a hasonló jellegű bűncselekmények száma, de tapasztalataink alapján Magyarországon is egyre gyakoribbak az efféle visszaélések” – mondta Barta Csaba, a Deloitte Zrt. IT biztonsági tanácsadója.

„Mind a magán-, mind a közszférában előfordulnak ilyen típusú bűncselekmények. Az üzleti életben az esetek többségében ´házon belül´ folyik le a vizsgálat, és nem feltétlenül van büntetőjogi következménye, belső munkatárs esetén inkább a munkaviszony megszüntetése jellemző. A közszférában felfedett visszaélések általában nagyobb médiavisszhangot kapnak, és nagyobb arányban van büntetőjogi következményük is. A vizsgálatot általában a helyi IT-biztonsági csapat végzi el. Ha azonban az eset felderítése túlmutat a belső szakemberek képességein vagy erőforrásain (vagy akár a csapat valamely tagjával kapcsolatos), illetve ha jogi útra terelődik az ügy, külső computer forensic (számítógépes bűnügyi) szakértőre van szükség.

„Annak ellenére, hogy a számítógépes bűnözés egyre nagyobb méreteket ölt, és újabb és újabb területeket hódít meg, hazánkban eddig nem létezett magyar nyelvű computer forensic képzés.” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője – „Ezért döntöttünk úgy, hogy a Deloitte-tal közösen elindítjuk az EC-Council Computer Hacking Forensic Investigator tanfolyamát, melynek legújabb, 4-es verziója Európában először nálunk lesz elérhető.”

A kurzuson – melyből az érdeklődők már ízelítőt kaphattak az idei Ethical Hacking konferencián – a számítógép felhasználásával vagy számítógépes rendszer ellen elkövetett bűncselekmények felderítését ismerhetik meg a hallgatók. Ide tartozhatnak például az adatszivárgással kapcsolatos esetek, a számítógépes betörések, hackertámadások, a zsaroló üzenetek vagy az illegális CD-, DVD-másolatok készítésének vizsgálata. A résztvevők ezen felül megismerkedhetnek például a bűnügyekkel kapcsolatos, nemzetközi bíróságok által is elfogadott eljárásrendekkel, a szükséges hardverekkel és szoftverekkel, a hálózati eszközök és forgalom bűnügyi vizsgálatával, törölt adatok visszaállításával.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom