Connect with us

technokrata

Vírusriadó a Facebookon

Dotkom

Vírusriadó a Facebookon

A téves vírusriasztásnak valódi fertőzés lehet a következménye.

Az elmúlt napokban számtalan Facebook-felhasználó küldött tovább egy figyelmeztetést egy vírussal kapcsolatban: „Mostanában lassú a Facebookod?Menj a Settings/Application settings menüpontba, és válaszd ki az „added to your profile” elemet a legördülő menüből. Ha látsz ott egy „unnamed app” [névtelen alkalmazás] nevűt, azonnal töröld, mert egy kémprogramról van szó. Add tovább! Én megnéztem, és nálam is ott van.”

A Panda Security szakemberei azonban figyelmeztetnek: maga a riasztás hamis, aki viszont kicsit komolyan veszi, és beleássa magát a témába, akár valódi vírust is szerezhet.

„Az „unnamed app” nem egy vírus, hanem egy legitim Facebook-alkalmazás, a „boxes tab” („Boxes” fül v. címke) megjelenítéséért felelős.” – mondta Sándor Zsolt, a Panda Security magyarországi igazgatója – „A jelenléte teljesen természetes a Facebook-rendszerben, tehát semmilyen veszélyt nem jelent.”

A Panda szakemberei szerint viszont van valós veszélye is az ügynek: ha valaki egy kicsit kíváncsivá válik, és elkezdt a Google-ön keresgélni „Facebook unnamed app” kulcsszavakkal, rögtön az első három találatban olyan oldalt kap, amely viszont meg van fertőzve, és így valódi vírus települhet a gépére, ha arra rákattint.

„Ez sajnos nagyon találékony módja a támadásnak. A vírus terjesztői bedobtak a rendszerbe egy álvírusról szóló pletykát, aztán létrehoztak egy olyan oldalt, ami a megfelelő kulcsszavakra előkelő helyen jön fel, és megfertőzték valódi vírussal. Elég bizarr, hogy elkezdtek „farkast kiáltozni”, aztán a zűrzavarban tényleg behoztak egy valódi „farkast” .” – mondta Sándor Zsolt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom