Connect with us

technokrata

Világbajnok lett a szegény koreai rokon

Dotkom

Világbajnok lett a szegény koreai rokon

A koreai Samsung Electronics, amelyet korábban az ágazat nagyjainak termékeit koppintó szegény rokonnak, a japán elektronikai óriások gyenge utánérzésének tartottak, árbevétele alapján a világ legnagyobb technológiai vállalatává vált.

A társaság 2009-ben 136,29 ezer milliárd von (117,8 milliárd dollár) bevételt ért el, míg az iparág eddigi királya, a világ legnagyobb pc-gyártója, az egyesült államokbeli Hewlett-Packard csak 114,6 milliárd dollárt könyvelt el 2009. október 31-én zárult üzleti évében. A szakértők várakozása szerint a sorrend idén is ez marad: a koreai vállalat 127 milliárd dolláros forgalomra számít 2010-ben, míg a HP 120 milliárdot vár folyó üzleti évében. A Samsung már azzal meglepte a piacot, amikor piaci kapitalizációja 2002-ben megelőzte a Sonyét és elemzők arra számítanak, hogy 2010-es nettó nyeresége nagyobb lesz, mint a 15 legnagyobb japán technológiai cég profitja együtt 2011 márciusában végződő üzleti évükben.

A világ legnagyobb memóriachip-, illetve lapostévé-gyártója, továbbá második legnagyobb mobiltelefon-gyártója azt is bejelentette, hogy éves profitja ötéves csúcsra, 9,65 ezer milliárd vonra emelkedett. A vállalat 11 millió lapos tévét adott el három hónap alatt, amivel a világon elsőként lépte át a 10 milliós negyedéves értékesítést. Mobiltelefonból 69 milliót adtak el – ez 16 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A Samsung idén jelentősen emelni akarja tőkebefektetéseit a 2009-es 7 ezer milliárd vonhoz képest.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák