Connect with us

technokrata

A spam 100%-a kiszűrhető

Dotkom

A spam 100%-a kiszűrhető

Áttörés az e-mailszemét elleni harcban.

Az amerikai Berkeley Egyetem Nemzetközi Komputertudományi Intézetének és az UCSD (San Diego-i Egyetem) közös kutatócsapata nemrég meglepő felfedezést tett, mely jelentős haladást hozhat a nem kívánt elektronikus üzenetek szűrésének hatékonyságában. Saját fegyverüket fordították a spammerek ellen a témát kutató szakemberek, akik létrehoztak egy, minden korábbinál hatásosabb(nak tűnő) rendszert az e-mailszemét szűrésére.

Ismeretes, hogy a spam javát úgynevezett botnetek küldik ki; a botneteket pedig olyan PC-k alkotják, melyek gazdái többnyire nem is tudják, hogy egy távoli szerverről irányítják számítógépük online tevékenységét. A botokból álló hálózatok a spamszűrők megtévesztésével képesek elektronikus szemetüket az internetezők nyakába zúdítani. Minden egyes üzenetet egy vázlat alapján hoznak létre, egyenként módosítva picit az eredetin, hogy a szűrők ne tudják felismerni a sémát.

Arra jött rá a fenti kutatócsapat, hogy az elküldött levélszemét elemzésével vissza tudnak jutni az alap vázlatig, aminek révén pedig nagyon hatásos blokkolási szabályt lehet felállítani. Elképzelésüket teszt követte, melynek során botot telepítettek egy számítógépre. Ezer darab elküldött e-mail elemzését követően sikeresen vissza tudták fejteni az eredeti üzenetet; ennek a tudásnak a birtokában pedig a spamszűrők 100 százalékos hatékonysággal voltak képesek szűrni az ettől a bottól érkező nem kívánt üzeneteket. Annak ellenére, hogy a nem kívánt üzeneteket tartalmazó leveket a bot folyamatosan módosítgatta.

„Nagyon érdekes megközelítés a botokat felhasználni a szűrők elkészítéséhez.” – nyilatkozta a rendszer kapcsán Michael O´Reirdan, az IT-s cégek antispam koalíciója, a Messaging Anti-Abuse Working Group vezetője. Egyben azonban azt is megjegyezte: a botnetek olyan méretűre híztak már, hogy a visszafejtésben még egy egyperces késlekedés is sikeres spamkampányt (azaz védekezés szempontjából kudarcot) jelenthet.

A New Scientist magazinban megjelent cikk szerint a kutatást márciusban részletesen be fogják mutatni a San Diego-i Network and Distributed System Security Symposium keretei között. Ezzel pedig nagy lépést tehetünk egy spammel sokkal kevésbé szennyezett Internet felé. Amire égető szüksége van az internetes infrastruktúrának: az elküldött elektronikus üzenetek 90-95 százaléka minősül már levélszemétnek, jelentős mértékben terhelve ezzel az online adatforgalmat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek