Connect with us

technokrata

Stabilan nyereséges a Philips

Dotkom

Stabilan nyereséges a Philips

A harmadik egymást követő negyedévre jelentett nyereséget a holland Royal Philips Electronics NV: Európa legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártója 251 millió euró nettó nyereséggel zárta 2009 negyedik negyedévét, kétmillió euróval meghaladva az elemzői várakozásokat.

Ez azért is különösen örvendetes, mert egy évvel korábban még 1,18 milliárdos veszteséggel zártak – ezt követően 6 ezer fős létszámcsökkentést jelentettek be. Az árbevétel 7,62 milliárd euróról 7,26 milliárdra csökkent – ezt a cég főként az árfolyamváltozásokkal magyarázza -, a Bloomberg elemzői konszenzusa 7,05 milliárdot jelzett.

Igen jól húzott az egészségügyi berendezéseket gyártó részleg: árbevétele ugyan 6 százalékkal romlott, de EBITA-nyeresége 32 százalékkal tudott növekedni, elérve a 452 millió eurót (ebben a szegmensben 15-17 százalékos EBITA-rátát akarnak elérni). A világpiacon vezető szerepet játszó fényforrásgyártó részleg értékesítése 5 százalékkal, 1,85 milliárd euróra csökkent, viszont 82 millió eurós EBITA-nyereséggel zártak, szemben az egy évvel korábbi veszteséggel. A jó eredményeket nagyrészt a hatékony költségmenedzselésnek tudják be az elemzők – beleértve a komoly lefaragásokat -, de segített a bevételek stabilizálásában a feltörekvő piacokon elért jó teljesítmény is. A cégcsoport összességében 10 százalékos vagy annál is jobb EBITA-rátát szeretne elérni és közleménye szerint erre bátorítja a tavalyi negyedik negyedévi, még mindig elég barátságtalan üzleti klímában elért teljesítmény is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák