Connect with us

technokrata

Szövegbányászok (is) keresik a bankautomata-fosztogatókat

Dotkom

Szövegbányászok (is) keresik a bankautomata-fosztogatókat

Egyelőre a számos magyarországi bankautomata elleni támadás kiértékeléséhez használják a bűnüldöző szervek a Rendőrségi Szövegbányászati Rendszert (RSZR).

Bencze Józsefnek, az Országos Rendőr-főkapitányság vezetőjének értékelése szerint, ha nem állna rendelkezésükre az RSZR, akkor országosan, az érintett településekről egyenként kellene összegyűjteni az ügyiratokat, majd azok végigolvasásával megtalálni az esetleg azonos módszereket. Mindez több, egész napos munkát igényel, ám a közelmúltban elkészült rendszer aktív használatával a bankautomatákat ért támadások nyomán – a csak novemberben – keletkezett 808 dokumentum előkeresése és új adatbázisba helyezése alig öt percet vett igénybe. Az adatbányászatra alapozó elemző-nyomozói munkát az erre kiképzett rendőrségi szakemberek végzik, és információink szerint – mind a sikeres, mind a sikertelen automatafosztogatások kapcsán – eddig számos helyen találtak összefüggéseket, ám ezek részletezése egyelőre titok.

Az RSZR, a Montana Zrt. Info-vadász rendszerének rendőrségi használathoz specializált változata jelenleg mintegy 55 millió dokumentumot tartalmaz, s a bázis naponta bővül újabb nyomozati adatokkal. Ugyancsak folyamatosan gyarapszik az infovadászatra kiképzett rendőrségi szakemberek száma, jövő januárra országosan 100-150 felhasználót szeretnének.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák