Connect with us

Nem jó, de izgalmas évet zárt az it-szektor

Dotkom

Nem jó, de izgalmas évet zárt az it-szektor

Infokommunikációs szempontból a 2008-ban kezdődött válság a most záruló évben kibontakozott, a mobilcégeknek először kellett ugyan kismértékben, de szűkülő piacon helytállniuk. Az informatikai társaságok rosszabbul jártak, nagyjából 10-20 százalékkal zsugorodott az árbevételük.

Izgalmas évet zár idén a mobilpiac. Nem jól indult az év: januárban mintegy 43 ezerrel csökkent a magyarországi mobilszolgáltatók ügyfeleinek száma, amihez hasonlóra korábban csak egyszer, 2007 elején volt példa. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) adatai szerint az aktív forgalmat generáló – az utolsó három hónapban hívást indító vagy fogadó – ügyfelek száma is 29 ezerrel csökkent. A rosszul induló év ellenére bizakodóak voltak a mobilszolgáltatók, úgy számoltak, hogy míg a magyarországi GDP háromszázalékos zsugorodása mellett a teljes telekommunikációs piac 1,5-2 százalékot csökken az idén, a mobilszegmensben mindössze 0-1 százalékos visszaesés lesz. Ehhez képest a teljes ügyfélszám a 2008. végi 12 millió 180 ezerről idén novemberig 11 millió 687 ezerre csökkent, ez több mint négyszázalékos esés. A szolgáltatók szerint a teljes ügyfélszámnál relevánsabb képet ad a piaci helyzetről az aktív ügyfelek száma, amelynek visszaesése kisebb volt a teljes ügyfélszáménál: az NHH adatai szerint ez tavaly november óta 262 ezerrel, 2008 vége óta pedig 537 ezerrel csökkent.

Egyelőre nem nevezhető sikertörténetnek a negyedik mobilszolgáltató pályázata sem. A még 2008-ban, a mobiltelefon-piac élénkítése érdekében kiírt pályázatot az NHH az “állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményének szem előtt tartásának” indokával márciusban kénytelen volt lefújni. Pedig jelentkező volt elég, négy cég – a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt. és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. – pályázott, s formailag mindannyian megfeleltek. Máig nem lehet igazán tudni, mi volt a pályázat bukásának igazi oka. A három, már piacon lévő szolgáltató érthető viszolygása és lobbizása az új vetélytárs ellen valószínűleg keveset vagy semmit sem nyomott a latban. Ez idő tájt rendülhetett meg a napokban lemondott NHH-vezér, Pataki Dániel helyzete. Nem szeretném védeni az NHH-t és személyemet, abban bízom, hogy a tények, az eredmények beszélnek helyettünk – jelentette ki Pataki még áprilisban azzal kapcsolatban, hogy a hatóság tevékenységét bíráló írások jelentek meg a magyar sajtóban…

Az informatika honi világában is csodás történetek borzolták a kedélyeket. Decemberben indul az ügyfélkapu.hu – írtuk januárban (Napi, 2009. január 21.). Az akkori hírek szerint összesen 4,8 milliárd forintért végzi el a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. annak a központi elektronikus szolgáltató rendszernek a bővítését – kialakítva az úgynevezett közművesített, vagyis a központi rendszerszolgáltatásokon keresztül elérhető szolgáltatásokat -, amelynek létrehozása már eddig is sok milliárd forintjába került az országnak. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projektről az NFÜ tavaly márciusban állapodott meg a Kopint-Datorggal. Februárban viszont már le is mondott az ügyfélkaput üzemeltető cég vezérigazgatója, miután a kormányzati weboldalon emberi mulasztás miatt bizalmas személyes adatok váltak egy időre nyilvánossá.

Mindennél fájóbb, hogy sokak szerint az informatika szó lassan már-már a lopás szinonimájává válik Magyarországon. Egy informatikai outsourcinggal foglalkozó cég vezetőjének állítása szerint egy nagyjából százgépes rendszer üzemeltetése havi egymillió forintból szűkösen, kettőből pedig kényelmesen megoldható. Ehhez képest az egyik, körülbelül négyszáz munkatárssal működő országos hatáskörű államigazgatási szervezet – a honlapjukon fellelhető adatok szerint – az éves informatikai üzemeltetést 531 millió forintból oldja meg. Szakértők szerint ha kihelyeznék az üzemeltetést, akkor nagyjából százmillió elég lehetne. Jelen esetben az már csak hab a tortán, hogy ez az összeg nem fedezi a szervezet informatikai működését, számos jogcímen további nagyon jelentős tételekkel “támogatják” a hazai informatikát (lásd táblázat).

Az információs és kommunikációs technológiai iparág forgalma az idén akár 15-20 százalékkal is csökkenhet, ezen belül a telekommunikációs szegmensé a hangszolgáltatás iránti kereslet fennmaradása miatt várhatóan stagnálni fog, vagyis az informatikát érinti súlyosabban a válság – mondta Keresztesi János, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke még áprilisban. Bár egyelőre nincsenek idei éves adatok a két szektor visszaeséséről, nem tévedhetünk nagyot, ha azt állítjuk: a vátesz szólt az IVSZ elnökéből.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom