Connect with us

Magyar találmány formálhatja át az internetet

Dotkom

Magyar találmány formálhatja át az internetet

Radikálisan átalakíthatja az interenetes információszervezést és -keresést egy magyar cég által fejlesztett program, az iGlue; a technológia az online hirdetések piacán is döntő változásokat hozhat.

A Power of the Dream Ventures (PDV), a magyar technológiák vásárlásával és finanszírozásával foglalkozó, a Nasdaqon (OTC BB: PWRV) is jegyzett társaság újabb fontos állomáshoz érkezett, miután elindult a magyar fejlesztésű iGlue információszervező alkalmazás béta verziója (http://www.iglue.com/). Rozsnyay Viktor, a PDV elnök-vezérigazgatója szerint az iGlue forradalmi változást hoz majd az internetes információkeresésben és -szervezésben.

A fejlesztés során az iGlue több szakmai fórumon is sikerrel mutatkozott be, a Meetup konferencia közönségszavazásán a legígéretesebb magyar startupnak választották, a 2008-as Demo Hungaryn második helyezést ért el. A program elérkezett a megjelenés fázisába és fokozatosan lesz elérhető a nagyközönség számára. Néhány napja már kipróbálható a feltöltés alatt álló adatbázis, mely hamarosan a közönség számára is szerkeszthető lesz, és előkészületben van a webtartalmak szemantikus címkézését lehetővé tévő alkalmazás.

Mindennek ellenére a fejlesztők forráshiánnyal küzdenek, a stábban 3 ember végzi 20 munkáját. A fejlesztést két éve finanszírozó PDV vezetője, Rozsnyay Viktor szerint a technológiai szektorban például az USA-ban egy ehhez hasonló jelentőségű projekt nagyságrendekkel több erőforrással gazdálkodhat; a különbség akkora, mintha biciklivel akarnánk versenyezni egy rakétával.

A program nem a Google által képviselt általános web-keresők sorába tartozik, sokkal inkább az olyan közösségi tudástárak korszerű utódja, amelyet a Wikipédia tett világszerte ismertté. Az egyfajta keresőként is használható, de alkotói szerint inkább információszervező program lényege, hogy az információt nem a szavakat alkotó betűk, hanem a szavak jelentése felől kísérli megközelíteni és a tudást szöveges szócikkek helyett egyfajta adatkapcsolati hálóval jeleníti meg.

Az iGlue szándéka, hogy túllépjen az eddig bevett karakter-alapú keresési metóduson, és ehelyett nyelvtől, írásmódtól függetlenül legyen képes ráismerni a különféle karaktersorok által jelzett ugyanazon entitásra, létezőre (például bár a Peking és Beijing karaktersor eltér egymástól mégis mindkettő a kínai fővárosra utal), vagy épp fordítva: képes legyen megkülönböztetni ugyanazon karaktersor különböző jelentéseit (például különböző kontextusokban az „eleven” lehet egy személy vezetékneve, jelenthet élőt, vagy éppen az angol 11-et). Ezzel más területeket, például az igen népszerű címkézést, tagelést is új szintre lehet emelni, és a technológia az online hirdetések piacán is döntő változásokat hozhat.

A program fő erőssége emellett az információdarabok közötti kapcsolatok felismerése és kezelése. Az iGlue nem a Google-t akarja megverni – ezt nem is tudná megtenni, a keresőóriásnak és a közkedvelt wiki-megoldásoknak azonban vannak olyan vakfoltjaik, amelyekre érdemesnek tűnik dolgozni – fogalmaz az in4 Kft. vezetője, Vaskó Péter. Az egyes kereséseknél az iGlue a találatokat kategóriákba rendezi (például személy, földrajzi hely, intézmény, és így tovább), de a kategóriákon belül akár több attribútum alapján tovább lehet szűkíteni a találati halmazt.

Az iGlue lelke egy együttműködésben fejlődő, rugalmas, szemantikus adatbázis, amelyik a különféle információelemeket (egyebek mellett kép, hang, szöveg, térkép) összefüggéseik alapján egyetlen közös felületen képes összekapcsolni. Erre, az összeragasztásra utal a program neve is: glue = ragasztani (angol).

A már most is több mint 20 millió adatelem között több mint 2,5 millió földrajzi hely, 130 ezer személy, valamint több mint 10 ezer intézmény legalapvetőbb információi található meg, azonban a fejlesztők leszögezik: ez csupán a kezdet, hozzátéve, annak idején a Wikipédia sem 2 millió szócikkel indult.

Az adatbázis a szándékok szerint a következő hónapok és évek során folyamatosan bővülhet tovább gépi úton és a felhasználók segítségével egyaránt. A következő hónapokban a program újabb funkciókkal gazdagodik majd, így például hamarosan elérhető lesz a jelenleg tesztelés alatt álló közösségi szerkesztői funkció, amely a Wikipédiához hasonlóan lehetővé teszi majd azt, hogy a felhasználók újabb adatokkal és az egyes elemeket leíró tulajdonságokkal bővítsék az adatbázist – mondta Vaskó Péter.

Az ingyenesen hozzáférhető program az adatok integrált megjelenítéséhez kihasználja a különböző nyitott információs csatornákat és platformokat (például Google-Map, Youtube, eBay); a tervek szerint képes lesz a hibák és ismétlések kiszűrésére, a többnyelvűség kezelésére; a használói visszajelzések alapján pedig értékeli az adatforrások megbízhatósági szintjét, hogy mindezeket latba vetve biztosítsa az állandó minőségkontrollt.

Az általános jellegű informálódáson túl, az adatbázisban található kis infó-modulokból ki-ki saját érdeklődése, ízlése szerint építkezhet majd – vélik a fejlesztők. Azaz lehet majd belőle építeni óravázlatot, személyes naplót, szakmai életrajzot, prezentációt, de például vizsgatételek összeállítása is sokkal egyszerűbb lehet, mint a hagyományos információkeresési megoldásokkal. A fejlesztést vezető szakember szerint körülbelül 3-4 hónap múlva a program már alkalmas lesz a napi szintű használatra is.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő