Connect with us

Hirdetés

technokrata

Régiónként másfél milliárd forint áll rendelkezésre

Dotkom

Régiónként másfél milliárd forint áll rendelkezésre

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre a közigazgatási és közszolgáltatási informatikai rendszerek továbbfejlesztésére. A forrást ASP-központ létrehozására és az önkormányzatoknak a központhoz való csatlakoztatására lehet fordítani.

Az e-önkormányzati szolgáltatások széles körben történő bevezetése és továbbfejlesztése hazai és európai uniós jogszabályok által is előírt kötelezettség, ugyanakkor elengedhetetlen feltétele a közigazgatás hatékonyabbá tételének. Az elektronizálás révén jelentős megtakarítások jelentkezhetnek az önkormányzati munka terén, ezért az e-közigazgatásra áldozott források és eredményük hozzájárulást jelenthetnek a települési költségvetésekhez.

Ennek figyelembevételével született meg az a támogatási konstrukció, amelynek alapvető célja olyan ASP-központok kialakítása, amelyek az önkormányzatok széles körének elérhetővé teszik az e-közigazgatási szolgáltatásokat. A fejlesztések eredményeként e központokon keresztül válhatnak elérhetővé a lakosság, illetve a vállalkozások legszélesebb köre számára az elektronikus önkormányzati szolgáltatások.

A Térségi Közigazgatási és Közszolgáltatási Informatikai rendszerek továbbfejlesztése című pályázati kiírás keretében a hét magyarországi régióban először kiválasztanak egy-egy önkormányzatot, ahol létrejöhet az alkalmazásszolgáltató (ASP)-központ. Itt kerülnek telepítésre olyan informatikai alkalmazások (front office és back office szolgáltatások egyaránt), mint például szociális, adóügyi, gazdasági, iratkezelő és gyámügyi rendszerek. Az uniós szolgáltatási irányelv projekt hazai bevezetése révén mintegy 250 hatósági eljárás esetében lesz mód az egyablakos ügyintézésre.

Az ASP-rendszer előnye, hogy az önkormányzatok biztonságos és költséghatékony módon juthatnak olyan magas minőségű szolgáltatásokhoz, amire saját erőből nem lenne lehetőségük. Ezzel költséget takaríthatnak meg, és az ügyfelek jobb kiszolgálását is biztosíthatják, mem utolsósorban pedig eleget tehetnek jogszabályi kötelezettségeiknek.

A pályázati kiírás keretében régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre az ASP-központ létrehozására és az önkormányzatok csatlakoztatására. A települési önkormányzatok várhatóan 2011-ben, magas támogatási intenzitás mellett csatlakozhatnak a régióban létrejövő központhoz, és nyújthatnak magas szintű e-közigazgatási szolgáltatásokat a felhasználók számára. A csatlakozott önkormányzatoknak arányos mértékű, relatíve igen alacsony szolgáltatási díjat kell majd fizetniük rendszer használatáért. n, a UPC Magyarország nyáron kinevezett új vezérigazgatója. A minden eddiginél magasabb átviteli sebességű, ultragyors kapcsolatot biztosító hálózatok közötti küzdelem a záloga a további innovációknak és azok elterjedésének. A UPC anyavállalatának friss nemzetközi tanulmánya szerint azonban ez csak akkor lesz hosszú távon is fenntartható, ha egy piacon két erős vezetékes hálózat verseng egymással, kiegészülve vezeték nélküli vetélytársakkal. Kenigsztein szerint Magyarországon adottak ehhez a feltételek, de a piac további letisztulása, konszolidációja is szükséges.

A pályázati kiírás keretében régiónként 1,5 milliárd forint támogatási keret áll rendelkezésre



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés