Connect with us

Hirdetés

technokrata

Módosult a GSM-irányelv

Dotkom

Módosult a GSM-irányelv

Az Európai Unió hivatalos lapjában 2009. október 20-án megjelent a módosított GSM-irányelv, valamint az Európai Bizottság határozata a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban nyújtott szolgáltatások harmonizálásáról.

A Miniszterek Tanácsa július 27-én jóváhagyta a GSM-irányelv módosítására tett javaslatot, amely megnyitotta az utat a 900 MHz-es frekvenciasáv széles körű hasznosításához. Az új irányelv az október 20-ai közzétételtől számított huszadik napon lépett hatályba.

Az eredeti irányelv a 900 MHz-es sávot csak a GSM-rendszerek számára tartotta fenn, de a technológiai fejlődés, a szélesebb sávú rendszerek (UMTS és más földfelszíni technológiák) használata iránti növekvő igény kikényszerítette a sáv gazdaságosabb hasznosítását. Az új irányelv mindazon technológiák és szolgáltatások használatát lehetővé teszi, amelyek nem okoznak zavart a GSM és UMTS mobilkommunikációs szolgáltatásban. Lehetővé teszik a harmadik generáción túlmutató (negyedik generációs), nagy sebességű szélessávú technológiák alkalmazását is abban az esetben, ha azok nem zavarják a jelenlegi alkalmazásokat, illetve szolgáltatásokat. Az új irányelvvel egy időben tették közzé a bizottság határozatát, amely előírja a 900 és 1800 MHz-es sávokban üzemeltetett rendszerek műszaki összeférhetőségét. Az alapvető műszaki jellemzőket (a releváns szabványok, a párhuzamosan üzemeltetett rendszerek által használt spektrumrészek közötti elválasztó frekvenciasáv) a határozat melléklete tartalmazza. Ugyancsak előírja a határozat az egészségvédelmi szempontok érvényesítését.

A bizottság közleménye kitér az új irányelv szektorra gyakorolt pozitív gazdasági hatására, a verseny elősegítésére és a spektrum hatékony kihasználása során megtakaríthatónak vélt 1,6 milliárd euróra is – olvasható a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés