Connect with us

technokrata

Hívásaink háromnegyedét mobilról indítjuk

Dotkom

Hívásaink háromnegyedét mobilról indítjuk

A KSH adatai szerint tovább folytatódott a vezetékes telefonálás térvesztése és a mobil technológia előretörése a harmadik negyedévben.

Az idei harmadik negyedév végén a mobiltelefon-előfizetések száma 11,8 millió volt Magyarországon, az éves szintű bővülés 11 ezer, az előző negyedévhez képest viszont 107 ezerrel csökkent az állomány. A telefonbeszélgetések időtartamának 76 százaléka mobiltelefonokról indított hívásokból származott – számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A mobilhálózatokban a negyedév folyamán 2 százalékkal kevesebb hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, de 4 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő: egy előfizetésre átlagosan 354 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza 2,1 perc volt.

Az internet-előfizetések száma 1 év alatt 413 ezerrel gyarapodott, megközelítette a 2,6 milliót, 60 százalékuk a pedig széles sávú technológiához kötődik – ez a szolgáltatási terület 2008 szeptembere óta 5 százalékkal bővült. A vezeték nélküli kategória növekedése jóval nagyobb, 44 százalékos mértéket öltött. Az összes előfizetés majdnem 30 százaléka mobilinternetre szól.

A vezetékes vonalak száma tovább csökkent. Szeptember végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 77 ezerrel kevesebb, 3,1 millió fővonal volt üzemben, 13 százalékban kábeltévés, 17 százalékban ISDN, a június végi adathoz képest a csökkenés 11 ezer. A vezetékes vonalakról indított hívások száma 11, időtartama 10 százalékkal csökkent az előző év harmadik negyedéhez képest, egy vonalra éves szinten 6 százalékkal kevesebb, 419 perc jutott, átlagosan 3,1 perc hívásonként.

Folytatódott az internetpiac bővülése: az internetszolgáltatók száma 380 volt, 19-cel kevesebb, mint egy évvel korábban, 20 cég tudhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát. Az internet-előfizetések száma június végéhez képest 165 ezerrel emelkedett, szeptember végén számuk közel 2,6 millió volt, 19 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A kábelhálózatos előfizetések 10 százalékkal gyarapodtak, az xDSL-előfizetések száma kis mértékben csökkent, összességében egy év alatt 5 százalékos a bővülés. Éves viszonylatban 2,5-szeresére bővült a – például a LAN- (optikai) internetet is magában foglaló – egyéb kategória előfizetéseinek mennyisége. Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel a harmadik negyedévben 37,1 milliárd forint felett volt, folyó áron 2 százalékkal több az egy évvel korábbinál.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp