Connect with us

technokrata

A T-Mobile környezetet kímélő bázisállomásokat telepít

Dotkom

A T-Mobile környezetet kímélő bázisállomásokat telepít

A klímaváltozás kapcsán világszerte keresik azokat a megoldásokat és lehetőségeket, amelyek révén jelentősen csökkenthető az emberi tevékenység környezetre gyakorolt káros hatása.

A fenntartható fejlődés és a Föld erőforrásaival való hosszú távú hatékony gazdálkodás új szemléletmódot és technikai megoldásokat követel meg. A Magyar Telekom fenntartható fejlődésre vonatkozó stratégiai céljainak megvalósításában fontos szerepet játszik a T-Mobile azon kísérlete, melynek során 2008 őszén üzembe helyezte az ország első PEM-cellával is működő bázisállomását.

A T-Mobile kísérleti állomásának csaknem egyéves sikeres tesztelése után elkészült a sorozatban is telepíthető energiaforrás műszaki megoldása. Ennek révén 2009-ben a szükségüzemű áramellátáshoz öt újabb bázisállomásra telepítik a PEM-cellát, 2010-ben pedig további állomások épülnek ezzel a technológiával. A T-Mobile a PEM-cellák alkalmazása terén Európában is élenjár.

A PEM-cella legfontosabb előnye, hogy hidrogéngázt használ fel villamos áram termelésére oly módon, hogy a membrán felületén pozitív hidrogénionok és szabad elektronok keletkeznek. Az elektronok sokaságából villamos áram hozható létre, a hidrogénionok a levegő oxigénjével egyesülve pedig vízként távoznak a cellából. A hidrogénből nyerhető energia szinte végtelen mennyiségben áll rendelkezésünkre. A vízből például elektrolízissel állítható elő, amihez a villamos áram szintén természetes módon, szélerőművekből nyerhető. A PEM-cellában az energiaátalakítás csendben, mozgó alkatrész és káros anyagok felhasználása nélkül valósul meg. A környezetbe illeszkedését pedig a víz-hidrogén-víz körfolyamat jellemzi, ráadásul a PEM-cella rendkívül “igénytelen” és hosszú életű.

A PEM-cellával olyan körfolyamat valósítható meg, amellyel az energiafelhasználás teljes mértékben “zöld”, azaz szén-dioxid-mentes lesz. A legkorszerűbb technológia és további környezetbarát megoldások kombinált alkalmazásával teljes mértékben “zöld” bázisállomások telepíthetők, azaz kiválthatók a dízelgenerátorok, az akkumulátorok és a klímaberendezések, csökkentve ezzel az energiafelhasználást és a szén-dioxid-kibocsátást is.

Fontos cél emellett, hogy a legkorszerűbb környezetkímélő bázisállomások hasznosításába hazai kutatók és vállalkozások is nagyobb számban kapcsolódjanak be. Jól példázza ezt, hogy az újratölthető hidrogénpalackok hazai töltési lehetőségei ennek a projektnek köszönhetően indultak fejlődésnek. A mobil- és telepített hidrogén-töltőállomások haszonélvezője pedig már a nagyközönség lesz, hiszen a hidrogénhajtású autók üzemeltetésének ezek az állomások nélkülözhetetlen eszközei.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek