Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem fogynak majd tovább az ip-címek

Dotkom

Nem fogynak majd tovább az ip-címek

A Magyar Telekom november 2-ától lakossági és vállalati ügyfelei számára egyaránt elérhetővé teszi a jelenlegi IPv4-et felváltó IPv6 technológián alapuló internetszolgáltatást, elsőként egy féléves tesztidőszak keretében.

Várhatóan a 2010-ben induló csomag lesz az első teljes körű kereskedelmi IPv6-szolgáltatás Magyarországon.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója az új szolgáltatásról elmondta: “folyamatosan figyeljük a technológiai újításokat és lehetőségeket, és igyekszünk azokat minél hamarabb elérhetővé tenni ügyfeleink számára. Az IPv6 nagy távlatokat nyit meg előttünk, és már a kezdetektől szeretnénk bevonni ennek kiaknázásába a felhasználókat is. Szeretnénk elérni, hogy mire világszerte általánossá válik az új technológia, a magyar fogyasztók otthonosan mozogjanak az elérhetővé vált eszközök között, és ismerjék lehetőségeiket.”Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese a tesztelés indítása kapcsán a következőre hívta fel a figyelmet: “Az IPv6 bevezetése nem egyszerű feladat, nem hajtható végre egyik pillanatról a másikra. Ez egy új technológia, amellyel mind a szolgáltatóknak, mind az ügyfeleknek meg kell tanulniuk bánni, ezért fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a lehető legkevesebb nehézséggel járjon az átállás.” Az internetezők és az általuk használt eszközök számának robbanásszerű növekedése azt eredményezte, hogy rohamosan fogy az ehhez szükséges kiadható ip-címek száma. A jelenlegi, IPv4 technológián alapuló rendszer csupán 2011-ig tartható fenn. Európa számos országában például már csak kilenc hónapra elég kiosztható cím áll rendelkezésre. Ez a korlát leginkább a vállalatok és intézmények életében okozhat komoly fennakadásokat, de az otthoni felhasználók számára is problémát jelenthet. Ennek megelőzése érdekében van szükség arra, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban és minél szélesebb körben megtörténjen a váltás az újabb technológiára, az IPv6-ra. Azért is fontos és jövőálló a Magyar Telekom által indított technológiaváltás, mert az IPv6 számos tekintetben megkönnyíti az internetezést, és ezentúl már nem kell attól sem tartani, hogy elfogynak a kiosztható ip-címek. A legfontosabb előnyök közé tartozik, hogy az új technológián alapuló rendszerben nem jelentkeznek a címfordítás okozta hátrányok, mert valamennyi internetképes eszköz önálló ip-címet kaphat, így azok fennakadás nélkül kommunikálhatnak egymással. A nem túl távoli jövőben valamennyi eszközünk csatlakozhat majd az internetre, és akár a mobiltelefonunkon keresztül is beállíthatjuk például a fűtést, bekapcsolhatjuk a mosógépünket vagy éppen ellenőrizhetjük, mi van a hűtőnkben. Ehhez azonban többek között arra is szükség lesz, hogy mindegyik eszköznek legyen ip-címe, és éppen ez valósulhat meg az új IPv6 technológiának köszönhetően.

Az otthoni és kisüzleti kommunikációs szolgáltatásokat biztosító T-Home márka szakemberei fontosnak tartják a téma iránt érdeklődő felhasználók, közösségek bevonását a fejlesztésbe. Éppen ezért a T-Home az internetszolgáltatásra előfizető ügyfelei számára lehetőséget biztosít, hogy személyes tapasztalatokat szerezve megismerjék az új technológiában rejlő lehetőségeket: ezeket megosztva, a többi tesztelővel közösen részt vehetnek e jövőbe mutató technológiára épülő szolgáltatások kialakításában.

A kísérleti időszak alatt a Magyar Telekom már IPv6 alapú tartalomszolgáltatást is biztosít, így ezzel a technológiával a Freemail is elérhetővé válik. A tesztelésben részt venni kívánók regisztrálhatnak a Magyar Telekom honlapjának a teszteléssel egy időben induló IPv6 oldalain, ahol megtalálható a technológiáról minden fontos információ. A tesztre bárki jelentkezhet, aki a Magyar Telekom szolgáltatási területén T-Home vagy T-Systems adsl-, illetve optikai hálózati szélessávú hozzáféréssel rendelkezik, valamint számítógépén Windows Vista, Windows 7, illetve Linux/Unix operációs rendszert futtat.

A Magyar Telekom november elején indította el az IPv6 alapú technológia nyilvános tesztelését. Az internetezésben számos könnyebbséget jelentő és a kiadható ip-címek gyors fogyása miatt az egész internetező társdalom részére elengedhetetlenül szükséges újítás piaci bevezetése 2010-ben, a most kezdődő féléves tesztidőszak eredményeinek kiértékelését követően várható. A nyilvános tesztelés alapján a vállalat Magyarországon elsőként teszi elérhetővé a teljes körű IPv6 szolgáltatáscsomagot lakossági és vállalati ügyfelei számára egyaránt.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés