Connect with us

Hirdetés

technokrata

IFS Applications-bevezetés a HAFI Industries Gépgyártó Kft.-nél

Dotkom

IFS Applications-bevezetés a HAFI Industries Gépgyártó Kft.-nél

A HAFI Industries Gépgyártó Kft. Esztergomból látja el Közép-Kelet-Európát egyedi gyártású kompresszoraival. A projektalapon működő vállalat 2007-ben átfogó átszervezésbe kezdett, hogy képes legyen kielégíteni a megnövekedett igényeket. Az újraszervezett folyamatok támogatásához integrált vállalatirányítási rendszer bevezetésébe kezdtek.

Noha az osztrák feldkircheni székhelyű holdingnak valamennyi volt szocialista országban található kereskedelmi irodája és szervizközpontja, a kompresszorok előállítása teljes egészében Magyarországon, Esztergomban történik. Jóval többről van szó, mint csupán gyártásról, ugyanis a szinte az utolsó csavarig egyedi, nagy bonyolultságú, sokszor robbanásveszélyes környezetben üzemelő kompresszorokat teljes életciklusuk mentén követi a vállalat, beleértve az ajánlatkészítést, a tervezést, az egyedileg gyártott alkatrészek beszerzését, az összeszerelést, valamint a beüzemelést. Korábban a cég tevékenységében jelentős szerepet játszott a sorozatgyártás, azonban ma már kifejezetten az egyedi, jelentős mérnöki munkát igénylő kompresszorok gyártására specializálódott, amelyeket főleg a gáz-, illetve a hűtőiparban alkalmaznak. A HAFI Industries Kft. által előállított egységek mintegy 75-80 százalékát külföldön, jobbára Oroszországban építik be, de jelentős a hazai felhasználásra gyártott berendezések száma is. A legfontosabb partnerek között találhatók a Mol Nyrt. különböző üzletágai: BorosodChem Zrt., Chinoin. Példaként említhető a most átadott Szőregi Stratégiai Gáztároló, ahová a hűtőkompresszorokat Esztergomból szállították.

A gyártási volumenre 2006-ig az évi négy projekt volt jellemző, amely maximum húsz gép összeszerelését jelentette. Ezt a gyártási kapacitást a mérnöki gárda még képes volt menedzselni átfogó informatikai megoldások nélkül. A tervezésen kívül a pénzügy és logisztika támogatására is alkalmaztak különféle vásárolt és egyedi fejlesztésű szoftvereket, azonban ezek nem voltak integráltak, szigetszerűen működtek. “Ugyanaz volt az előnyük, mint ami később a hátrányukká vált. Egy-egy területet a felhasználók számára a lehető legkényelmesebben kezeltek, azonban éppen emiatt képtelenek voltak lépést tartani a cég szervezeti változásaival, és így a valósággal” – fogalmazott Veréb Csaba, a HAFI Industries Gépgyártó Kft. szervezési és informatikai vezetője.

Az orosz piacra való belépéssel a megrendelések száma két-háromszorosára emelkedett, ami komoly kihívásokat támasztott a logisztikai, gyártási rendszerrel szemben, valamint jelentősen emelni kellett a létszámot is. A HAFI vezetősége végül 2007-ben felismerte, hogy a megnövekedett igényeknek csak a cég jelentős átszervezésével lehet megfelelni. A HAFI komplex, három-öt évet átfogó cégátszervezésben gondolkodott, ennek egyik részfeladata volt magának az ERP-rendszernek a bevezetése. A HAFI úgy döntött, hogy meghívásos pályáztatás segítségével választja ki a leendő integrált vállalatirányítási rendszere szállítóját. Alapos, két hónapig tartó piackutatást követően határozta meg a tíz meghívandó szállítót, amelyeknek megküldte a részletes pályázati kiírást. Erre végül hat szállító jelentkezett, valamennyiükkel szemben elvárás volt, hogy egy egyszerűsített munkafolyamaton keresztül mutassák be, miként képzelik a vállalat folyamatainak támogatását, valamint egy referencialátogatás megszervezése a szállító egy hazai ügyfelénél. A HAFI egy kifejezetten a saját igényeire összeállított, nyolcvankét súlyozott szempontot tartalmazó táblázat segítségével értékelte a szállítókat az ajánlat, rendszerbemutató, valamint a referencialátogatás alapján. Az értékek összesítését követően egy szempont kivételével valamennyi esetben az IFS Applications rendszere bizonyult a legjobbnak, és az eredmények elemzését követően a vállalat e rendszer bevezetése mellett döntött.

A rendszerbevezetés során fontos célkitűzés volt, hogy az ne akadályozza a HAFI napi munkáját. A célt annak ellenére sikerült elérni, hogy a bevezetés úgynevezett kulcsfelhasználói a vállalat működésében egyaránt kulcsszerepet betöltő munkatársak voltak. A bevezetés gördülékenységéhez nagyban hozzájárult, hogy a HAFI már alaposan átgondolt és részletes folyamatleírásokkal rendelkezett, ami jó kiindulási alapot jelentett az ERP-rendszert szállító IFS Hungary Kft. szakembereivel való közös munkához. A pénzügyi, logisztikai, gyártási folyamatokat támogató megoldást 2009. január 5. óta éles üzemben használja a húsz felhasználó. A HAFI mostanra érkezett el ahhoz a ponthoz, hogy egy teljes projektje az ajánlatkészítéstől a beüzemelésig már az új rendszerben került menedzselésre, így most kezdi igazán érezni a projektekre vonatkozó információk azonnali, pontos, naprakész kinyerhetőségéből származó előnyöket.

A cég azonban ezzel nem fejezte be az ERP-rendszer fejlesztését, jelenleg is zajlik a dokumentumkezelő rendszer használatának elmélyítése. Ezzel párhuzamosan folyik a Balanced Scorecard filozófia szerinti teljesítménymenedzsment-rendszer kialakítása. A jövő év feladata lesz továbbá a cég által alkalmazott tervezőrendszerek (AutoCAD, Eplan, ProEngineer) és az IFS Applications közötti integráció megteremtése.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés