Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bezárt az egyik legrégibb it-kereskedő

Dotkom

Bezárt az egyik legrégibb it-kereskedő

Nem sikerült túlélnie a válságot Magyarország egyik legrégebbi it-kereskedő cégének, a Számalk-csoportról levált Disztributor.hu Zrt.-nek, holott tavaly még rekordszintű, 21 milliárd forintos árbevételt ért el.

A felszámoló Vectigalis Zrt. pályázaton értékesíti a szeptember 23-a óta felszámolási eljárás alatt lévo Disztributor.hu Kereskedelmi Zrt. vagyonát – tudta meg lapunk. Az egyik pályázaton nettó 1,1 milliárd forint irányáron a társaság számítástechnikai árukészletét vásárolhatják meg az érdeklodok: személyi és hordozható számítógépeket, szervereket, nyomtatókat, kiegészítoket, hálózati eszközöket és szoftvereket. A másik felhívás irodabútorok és informatikai eszközök értékesítésére szól, nettó 39 millió forint induló áron. Az érdeklodok december 2-án délig tehetnek ajánlatot, az árukészlet elozetesen a budaörsi EuroBusiness Park raktárában megtekintheto.

A Disztributor.hu tevékenységét Magyarország egyik legrégebbi, számítástechnikával foglalkozó cégcsoportján, az 1969-ben alakult Számalkon belül kezdte. A csoport 1990-ben egy disztribúcióval foglalkozó részleget hozott létre, amely eloször Microsoft-szoftverek, majd 1993-tól a Compaq eszközeinek nagykereskedelmét végezte. 1999-ben 2,7 milliárd forintos forgalmat bonyolított, majd 2000-ben 4,5 milliárd, 2001-ben pedig 6,5 milliárd forintra nott az éves árbevétele. A divízió 2002 oszén vált önálló társasággá Számalk Kereskedoház Rt. néven, forgalma ebben az évben 9,6 milliárdra nott, majd a bovülo termékportfóliónak is köszönhetoen 2003-ra 13,6 milliárd, a rákövetkezo évben pedig 17,7 milliárd forintos forgalmat ért el. A Számalk-csoporttól 2005-ben vált külön a társaság, amely ekkor vette fel a Disztributor.hu nevet.

Az új név új üzleti modellt is jelentett: elsosorban a nagyvállalati szegmensre fokuszáló értékesítést folytatott a vállalat, választékát pedig négy nagy gyártó (HP, Cisco, IBM, Microsoft) termékeire szukítette. Mindezek ellenére a 2005-ös forgalom az elozo évinél 400 millió forinttal alacsonyabb összeget mutatott, majd 2006-ban elérte a 19,6 milliárd forintot. A társaság a nagyvállalati és államigazgatási szektor gyengélkedésére vezette vissza 2007-es, éves szinten közel húsz százalékkal visszaesett forgalmát. 2008 januárjában azonban tulajdonosváltás történt, a Disztributor.hu részvényeinek meghatározó részét a Pragmatika-C Cutler Vagyonkezelo és Befekteto Kft. szerezte meg, amely egy amerikai pénzügyi befekteto, a Cutler Overseas LLC érdekeltségébe tartozik.

A költségcsökkentések és a szervezeti rendszer racionalizálását követoen a forgalom a múlt év végére rekordszintet, az elozo évinél 29 százalékkal magasabbat, 20,9 milliárd forintot ért el. A társaság beszámolójából ugyanakkor kiderül, hogy költségei, az összes anyagi jellegu ráfordításai is 20,9 milliárd forintot tettek ki, személyi juttatásokra pedig 471 millió forintot költött. A vevokkel szembeni követelése meghaladta a 4,5 milliárdot, kötelezettségállománya pedig a 8,5 milliárd forintot. Tavalyi eredménye nem érte el a hatmillió forintot – derül ki a cégbírósági adatokból.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés