Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vigyázz a Telekom kockázataival!

Vigyázz a Telekom kockázataival!

Dotkom

Vigyázz a Telekom kockázataival!

A várakozásokat alulmúló harmadik negyedéves nettó eredményről adott számot a Magyar Telekom, az EBITDA viszont a helyén van. A tervek tarthatónak tűnnek, a jogi bonyodalmak viszont egyre csak halmozódnak.

A 68,8 milliárd forint feletti elemzői várakozásokkal szemben mindössze 67,1 milliárd forintos nettó eredményt tudott felmutatni a Magyar Telekom az idei első kilenc hónapban, ami 16,1 százalékkal marad el az előző évben elért eredménytől. Az árbevétel 480,6 milliárd forintra csökkent, a szakemberek nagyjából egymilliárd forinttal vártak többet. Az EBITDA viszont meghaladta az előrejelzéseket, a 202,3 milliárd forint közel 2 százalékkal magasabb a piaci várakozásoknál és 5,4 százalékkal marad el a 2008-ban elérttől. Az üzemi eredmény, bár 9 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, azonban így is mintegy 3 milliárd forinttal meghaladja az elemzői várakozásokat.

Christopher Mattheisen vezérigazgató jelentéshez fűzött kommentárja szerint a recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a cégnek valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre.

A teljes évre vonatkozóan a menedzsment fenntartja 2 százalék körüli bevételcsökkenésről szóló prognózisát, de nem változtattak a tavalyinál 5 százalékkal alacsonyabb EBITDA-ról szól előrejelzésükön sem. A kommentárban azonban a cég vezetése igyekezett hűteni a jövő évi eredményekkel kapcsolatos várakozásokat is.

Gyenge árbevé­telsor, kiváló költségkontroll és óvatos jövőkép, ezek jellemzik a Magyar Telekom ma nyilvánosságra hozott gyorsjelentését – mondta Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír elemzője. Az a minimális negatív eltérés, ami a nettó eredményben látható, a vártnál magasabb pénzügyi költségeknek és adónak tudható be.

Ki kell emelni, hogy az EBITDA meghaladta a várakozásokat főleg egy egyszeri, 1,9 milliárd forintos elhatárolás-visszaírásnak köszönhetően. Enélkül a tavalyihoz hasonló az EBITDA, ami pozitívum az árbevétel csökkenését figyelembe véve és a költségcsökkentés hatékonyságát mutatja. A cég két régiós versenytársa korántsem büszkélkedhet a hatékonyság ilyen mértékű javulásával.

Eközben folyamatosan dagadnak a macedón leányvállalatnál történt ügyekkel kapcsolatos jogi költségek, csak 2009 első kilenc hónapjában 4,2 milliárd forinttal rontották a társaság eredményességét és ez csak a jéghegy csúcsa. Ezzel párhuzamosan a kisrészvényesek sorozatosan bíróság előtt támadják a társaság közgyűlésének határozatait, többek között az osztalékok kifizetéséről szólót is, bár a cég szerint ez nem veszélyezteti a már kifizetett osztalékokat. A perek valós, bár minimális kockázatot jelentenek a Telekom-részvényeket osztalékért vásárló befektetők számára, ezért a részvény árfolyamában mindenképpen indokolt diszkontot alkalmazni, ha valaki osztalékhozam alapján kívánja értékelni azokat.

Meglepetés a Deutsche TelekomtólAz elemzői várakozásoknál lényegesen jobb, 959 millió eurós harmadik negyedéves nyereséget könyvelhetett el a Deutsche Telekom – írja a Bloomberg. Eredménye 7,2 százalékos javulást takar a tavalyi azonos időszak 895 milliós profitjához képest, ebben jelentős szerepet játszottak a költségmegtakarító és hatékonyságnövelő intézkedések is. A társaság bevételei 16,26 milliárd eurót tettek ki a tárgyidőszakban. A távközlési cég gyorsjelentésében megerősítette az idei évre vonatkozó eredményvárakozásait is. A jövő évet illetően viszont, a dollár gyengesége, a főbb kelet-európai piacok bizonytalan gazdasági teljesítménye, illetve a német munkanélküliség várható bővülése miatt, már óvatosabbak a kilátásaik.



Szólj hozzá!

Dotkom

Vigyázz a Telekom kockázataival!

A várakozásokat alulmúló nettó eredményről adott számot a Magyar Telekom az első negyedévben, az EBITDA viszont a helyén van. A tervek tarthatónak tűnnek, a jogi bonyodalmak viszont egyre csak halmozódnak.

A 68,8 milliárd forint feletti elemzői várakozásokkal szemben mindössze 67,1 milliárd forintos nettó eredményt tudott felmutatni a Magyar Telekom az idei első kilenc hónapban, ami 16,1 százalékkal marad el az előző évben elérttől. Az árbevétel 480,6 milliárd forintra csökkent, a szakemberek nagyjából egymilliárd forinttal vártak többet. Az EBITDA viszont magasabb lett a vártnál, 202,3 milliárd forint, ez közel 2 százalékkal magasabb a piaci várakozásoknál, s 5,4 százalékkal marad el a 2008-ban elérttől. Az üzemi eredmény, bár 9 milliárd forinttal kevesebb az egy évvel korábbinál, azonban így is mintegy 3 milliárd forinttal meghaladja az elemzői várakozásokat.

Christopher Mattheisen vezérigazgató jelentéshez fűzött kommentárja szerint a recessziós gazdasági környezet és a kormányzat megszorító intézkedései következtében a harmadik negyedévben is komoly nehézségekkel kellett szembenéznie a cégnek valamennyi üzletágban. A vállalati és lakossági ügyfelek viselkedését egyaránt a távközlési kiadásaik további csökkentése jellemezte, ami kedvezőtlenül hatott a hagyományos hangszolgáltatásokból származó bevételekre.”Az elmúlt negyedévek során számos intézkedést hajtottunk végre azért, hogy enyhítsük a kedvezőtlen működési környezet hatásait, mely intézkedések eredménye mára érezhetővé vált. Stratégiai célkitűzésünkkel összhangban, hogy megerősítsük a Magyar Telekom, mint integrált szolgáltató pozícióját, szatellit TV és IPTV értékesítéseken keresztülnöveltük jelenlétünket a TV piacon, valamint megerősítettük piacvezető pozíciónkat a rendszerintegrációs és információtechnológiai szektorban. Ennek következtében sikerült javítani pozíciónkat ezen szegmensekben, s egyúttal megőrizni piaci részesedésünket a kulcsfontosságú piacainkon.

A csoportszintű költséghatékonyság javítása iránti erős elkötelezettségünknek köszönhetően, a bevételcsökkenés ellenére közel változatlan maradt a működéshez kapcsolódó EBITDA a harmadik negyedévben 2008 azonos időszakához képest, míg az EBITDA ráta meghaladta a 44 százalékot. Emellett további előrelépést értünk el a létszámhatékonyság növelésében. Megállapodást kötöttünk a szakszervezetekkel a 2010. évi anyavállalati bérfejlesztésről, létszámleépítésről és a béren felüli juttatások csökkentéséről. Ennek következtében a Teljes Munkaerő Menedzsment költségek 2010-ben várhatóan 6,5 milliárd forinttal csökkennek a 2008. évi szinthez képest, amely több mint 5 százalékos költségcsökkentést jelent két év alatt.

A teljes évre vonatkozóan fenntartjuk a 2 százalékos körüli bevételcsökkenésről szóló prognózisunkat. Megítélésünk szerint azonban a jelenlegi kedvezőtlen trendek, azaz a lakossági fogyasztás jelentős visszaesése és a vállalati költések nagymértékű visszafogása továbbra is negatív hatással lesznek a bevételeinkre. Továbbá a forint erősödése is kedvezőtlen hatással lehet az eredményeinkre nemzetközi leányvállalataink hozzájárulásának csökkenésén keresztül. Változatlanul tartjuk azon előrejelzésünket, mely szerint a működéshez kapcsolódó EBITDA legfeljebb 5 százalékkal csökken, a beruházások pedig abszolút szinten nem változnak.”Az osztalékpapír nem államkötvény, figyelj a kockázatokra!A társaságnál eközben folyamatosan dagadnak a Macedón leányvállalatnál történt ügyekkel kapcsolatos jogi költségek, csak idén az első kilenc hónapban 4,2 milliárd forinttal rontották a társaság eredményességét, s ez csak a jéghegy csúcsa. Ezzel párhuzamosan a kisrészvényesek sorozatosan bíróság előtt támadják a társaság közgyűlésének határozatait, többek között az osztalékok kifizetéséről szólót is, bár a cég szerint ez nem veszélyezteti a már kifizetett osztalékokat.

A Napi Gazdaság véleménye szerint ugyanakkor a perek, valós kockázatot jelentnenek a Telekom részvényeket osztalékért vásárló befektetők számára, ezért a részvény árfolyamában mindenképpen indokolt diszkontot alkalmazni, ha valaki osztalékhozam alapján kívánja értékelni azokat.

A gyorsjelentés szerint ráadásul a Magyar Telekomot képviselő méregdrága jogászok nincsenek a helyzet magaslatán. A tavalyi közgyűlési határozatokat a az ügyben eljáró bíróság első fokon hatályon kívül helyezte, ez ellen a Telekom nevében eljáró ügyvédi iroda fellebezést nyújtott be. Azaz csak nyújtott volna, ha nem nézi el a naptárat, s határidőn túl érkezett a bíróságra a fellebezés. Az ügyvédek most az Ítélőtáblánál próbálnak igazolási kérelemmel élni, ha ezt nem fogadják el, akkor a többek között a 2007-es osztalék kifizetéséről szóló közgyűlési határozatok is hatályon kívül lesznek helyezve, igaz, a Telekom szerint ez a részvényesekre nézve semmiféle következménnyel nem jár majd.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés