Connect with us

technokrata

Még bizakodnak a GE szakszervezetei

Dotkom

Még bizakodnak a GE szakszervezetei

Már a leendő bérlőket keresi a General Electric, közben a szakszervezetek azt remélik, hogy egy év múlva a GE megmaradó üzletágai a jelenleginél jobb pozícióba kerülnek, ami új munkahelyeket is jelenthet.

Miután az érdekképviseletek az alapvető célkitűzésekben már megállapodtak, a General Electric Hungary Kft. nagykanizsai gyárának üzemi tanácsa november 9-én kezd tárgyalásokat a helyi vezetőkkel arról, hogy a szerdán bejelentett csoportos létszámleépítés keretében kit és milyen feltételekkel bocsátanak el az üzemből – mondta a Napinak Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

E tárgyalások az összes, a létszámcsökkentésben, illetve gyárbezárásban érintett magyarországi GE-üzemben elkezdődnek s várhatóan még az idén egy országos szintű egyeztetésre is sor kerül. Hederics elmondta: Nagykanizsán, ahol a GE Energy ipari szűrőbetéteket gyártó üzemének 128 dolgozójával együtt a legnagyobb, mintegy 1400 dolgozót érintő leépítésre kerül sor, most elsősorban azért harcolnak, hogy a jövőre elbocsátandó mintegy 300 dolgozó sorsát a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezzék. (Nagykanizsán, illetve a térségben jelenleg közel 6 ezer munkanélküli van, ami 40 százalékkal több, mint 2008 októberében. Ráadásul az elbocsátandóknak csaknem a fele képzettség nélküli betanított munkás.)Egy ekkora cégnél viszont a jövő évi leépítés egy része (akár a fele) még úgynevezett “puha” módszerekkel kezelhető, hiszen a korkedvezményes nyugdíjazáson kívül jelentős a természetes fluktuáció, sőt olyanok is lesznek, akik például gyesre mennek vagy élnek a végkielégítés lehetőségével. Ettől függetlenül, különösen a jövő évi leépítéseknél, maximálisan figyelembe akarják venni a szociális helyzetet, s az is döntő szempont lesz, hogy egy családból maximum egy dolgozónak mondjanak fel.

Minden dolgozóval egyenként tárgyalnak majd (nemcsak Nagykanizsán), s igyekeznek személyre szabott megoldást kínálni. A feketeleves 2011-ben jöhet, hiszen akkor több mint ezer embert kellene elküldeni. Abban bíznak, hogy erre végül nem kerül majd sor. Bár a bejelentés szerint Nagykanizsán a hagyományos izzókat gyártó részlegen kívül a kompaktfénycső- és autólámpa-gyártás területén is lesznek változások, azt remélik, hogy egy év múlva a GE megmaradó üzletágai a jelenleginél jobb pozícióba kerülnek, ami új munkahelyeket is jelenthet.

A GE mielőbb szeretné bérbe adni a megüresedő gyártóterületeket és a kihasználatlan gépeket. A bérlők felkutatása már elkezdődött. Mindemellett a város vezetőivel is folyamatosan tárgyalnak arról, hogy mikor és milyen új munkahelyekre van kilátás. A legtöbbet a gazdasági fellendülés segíthet, de az eddiginél hathatósabb központi támogatásra is szüksége van a városnak. Valamivel jobb a helyzet a GE jelenleg nem egészen 500 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi gyárában, ahonnan egyrészt 2011 végig 99 dolgozót kell elbocsátani, másrészt a térség munkaerő-piaci helyzete is sokkal kedvezőbb.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom