Connect with us

Nagyot zuhant a Pannon

Dotkom

Nagyot zuhant a Pannon

Elsősorban a hanghívásokból származó bevételek visszaesése, valamint a hívásvégződtetési díjak csökkentése miatt a Pannon pénzügyi éve harmadik negyedében mintegy 3,9 milliárd forinttal alacsonyabb árbevételt ért el, mint egy évvel korábban – közölte a szolgáltató.

A Pannon a júliustól szeptemberig tartó időszakban 44,876 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az elmúlt üzleti év azonos időszakának 48,741 milliárd forintos adatával.

A mobilcég bevételeinek a készülékértékesítési árbevétel gyengélkedése sem tett jót, csökkentek ugyanis a szolgáltató július és szeptember között eladott számai is. A bevételeket jelentős mértékben megtépázó tételek mellett azonban a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése némi kárpótlást jelenhetett a Pannonnak.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,4 milliárd forinttal csökkent 2008 harmadik negyedévéhez képest a működési költségek növekedése miatt. Ez a tétel 20,846 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 21,206 milliárdról.

A tárgyévi göngyölített működési költségek – elsősorban a forint gyengüléséből eredően – az éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, de megemelkedett a valutában felmerülő különféle informatikai és hálózati kiadások szintje is. A leírt kinnlevőségek összege szintén emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedév EBIT értéke 15 milliárd forint volt – 0,9 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 harmadik negyedévében, amelyet a Pannon az alacsonyabb EBITDA-val és az idei harmadik negyedévében könyvelt egyszeri „egyéb tételekkel” magyaráz. Az előfizetések száma 35 ezerrel, 3 millió 542 ezerre csökkent a negyedévben, a visszaesés a pre-paid szegmenst viselte meg. A számlás előfizetők aránya 45 százalék volt a negyedév végén, a Pannon a mobil szélessávú internetes piacon augusztus végén 24,5 százalékos részesedéssel bírt. A mobilcég beruházásokra 2,9 milliárd forintot költött a 2009-es üzleti év harmadik negyedében, ami 22 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év harmadik három hónapjában a Pannon főként a mobil szélessávú technológiára összpontosította beruházásait. A szezonális hatásokból fakadóan az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel (blended ARPU) 2 százalékkal haladta meg az előző negyedéves szintet. Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója a jelentést úgy kommentálta, hogy bár a harmadik negyedévben a hangalapú eredmények tagadhatatlanul magukon viselik a jelenlegi gazdasági helyzet nyomait, a társaság biztosak abban, hogy a mobil internet terén a továbbiakban is fenntartható a jelenlegi növekedés. Jensen szerint a távközlési piac fejlesztésében a mobil internet és az értéknövelt szolgáltatások jelentik a jövő útját, ezért a Pannon ezekre a területekre összpontosítja erejét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom