Connect with us

technokrata

Nagyot zuhant a Pannon

Dotkom

Nagyot zuhant a Pannon

Elsősorban a hanghívásokból származó bevételek visszaesése, valamint a hívásvégződtetési díjak csökkentése miatt a Pannon pénzügyi éve harmadik negyedében mintegy 3,9 milliárd forinttal alacsonyabb árbevételt ért el, mint egy évvel korábban – közölte a szolgáltató.

A Pannon a júliustól szeptemberig tartó időszakban 44,876 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az elmúlt üzleti év azonos időszakának 48,741 milliárd forintos adatával.

A mobilcég bevételeinek a készülékértékesítési árbevétel gyengélkedése sem tett jót, csökkentek ugyanis a szolgáltató július és szeptember között eladott számai is. A bevételeket jelentős mértékben megtépázó tételek mellett azonban a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése némi kárpótlást jelenhetett a Pannonnak.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,4 milliárd forinttal csökkent 2008 harmadik negyedévéhez képest a működési költségek növekedése miatt. Ez a tétel 20,846 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 21,206 milliárdról.

A tárgyévi göngyölített működési költségek – elsősorban a forint gyengüléséből eredően – az éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, de megemelkedett a valutában felmerülő különféle informatikai és hálózati kiadások szintje is. A leírt kinnlevőségek összege szintén emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedév EBIT értéke 15 milliárd forint volt – 0,9 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 harmadik negyedévében, amelyet a Pannon az alacsonyabb EBITDA-val és az idei harmadik negyedévében könyvelt egyszeri „egyéb tételekkel” magyaráz. Az előfizetések száma 35 ezerrel, 3 millió 542 ezerre csökkent a negyedévben, a visszaesés a pre-paid szegmenst viselte meg. A számlás előfizetők aránya 45 százalék volt a negyedév végén, a Pannon a mobil szélessávú internetes piacon augusztus végén 24,5 százalékos részesedéssel bírt. A mobilcég beruházásokra 2,9 milliárd forintot költött a 2009-es üzleti év harmadik negyedében, ami 22 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év harmadik három hónapjában a Pannon főként a mobil szélessávú technológiára összpontosította beruházásait. A szezonális hatásokból fakadóan az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel (blended ARPU) 2 százalékkal haladta meg az előző negyedéves szintet. Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója a jelentést úgy kommentálta, hogy bár a harmadik negyedévben a hangalapú eredmények tagadhatatlanul magukon viselik a jelenlegi gazdasági helyzet nyomait, a társaság biztosak abban, hogy a mobil internet terén a továbbiakban is fenntartható a jelenlegi növekedés. Jensen szerint a távközlési piac fejlesztésében a mobil internet és az értéknövelt szolgáltatások jelentik a jövő útját, ezért a Pannon ezekre a területekre összpontosítja erejét.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd