Connect with us

technokrata

A fellendülésben bíznak a szakszervezetek

Dotkom

A fellendülésben bíznak a szakszervezetek

Miután az érdekképviseletek az alapvető célkitűzésekben már megállapodtak, a General Electric Hungary Kft.

nagykanizsai gyárának üzemi tanácsa november 9-én kezd tárgyalásokat a helyi vezetőkkel arról, hogy a szerdán bejelentett csoportos létszámleépítés keretében kit és milyen feltételekkel bocsátanak el az üzemből – mondta a Napinak Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke. E tárgyalások az összes, a létszámcsökkentésben, illetve gyárbezárásban érintett magyarországi GE-üzemben elkezdődnek s várhatóan még az idén egy országos szintű egyeztetésre is sor kerül. Hederics elmondta: Nagykanizsán, ahol a GE Energy ipari szűrőbetéteket gyártó üzemének 128 dolgozójával együtt a legnagyobb, mintegy 1400 dolgozót érintő leépítésre kerül sor, most elsősorban azért harcolnak, hogy a jövőre elbocsátandó mintegy 300 dolgozó sorsát a lehető legmegnyugtatóbb módon rendezzék. (Nagykanizsán, illetve a térségben jelenleg közel 6 ezer munkanélküli van, ami 40 százalékkal több, mint 2008 októberében. Ráadásul az elbocsátandóknak csaknem a fele képzettség nélküli betanított munkás.)Egy ekkora cégnél viszont a jövő évi leépítés egy része (akár a fele) még úgynevezett “puha” módszerekkel kezelhető, hiszen a korkedvezményes nyugdíjazáson kívül jelentős a természetes fluktuáció, sőt olyanok is lesznek, akik például gyesre mennek vagy élnek a végkielégítés lehetőségével. Ettől függetlenül, különösen a jövő évi leépítéseknél, maximálisan figyelembe akarják venni a szociális helyzetet, s az is döntő szempont lesz, hogy egy családból maximum egy dolgozónak mondjanak fel.

Minden dolgozóval egyenként tárgyalnak majd (nemcsak Nagykanizsán), s igyekeznek személyre szabott megoldást kínálni. A feketeleves 2011-ben jöhet, hiszen akkor több mint ezer embert kellene elküldeni. Abban bíznak, hogy erre végül nem kerül majd sor. Bár a bejelentés szerint Nagykanizsán a hagyományos izzókat gyártó részlegen kívül a kompaktfénycső- és autólámpa-gyártás területén is lesznek változások, azt remélik, hogy egy év múlva a GE megmaradó üzletágai a jelenleginél jobb pozícióba kerülnek, ami új munkahelyeket is jelenthet. A GE mielőbb szeretné bérbe adni a megüresedő gyártóterületeket és a kihasználatlan gépeket. A bérlők felkutatása már elkezdődött. Mindemellett a város vezetőivel is folyamatosan tárgyalnak arról, hogy mikor és milyen új munkahelyekre van kilátás. A legtöbbet a gazdasági fellendülés segíthet, de az eddiginél hathatósabb központi támogatásra is szüksége van a városnak. Valamivel jobb a helyzet a GE jelenleg nem egészen 500 dolgozót foglalkoztató zalaegerszegi gyárában, ahonnan egyrészt 2011 végig 99 dolgozót kell elbocsátani, másrészt a térség munkaerő-piaci helyzete is sokkal kedvezőbb.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd