Connect with us

Mobil technológiával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért

Dotkom

Mobil technológiával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért

A napjainkban tapasztalható éghajlatváltozás olyan sebességgel és mértékben zajlik, amire az elmúlt 120 ezer évben nem volt példa.

Ezt a folyamatot az Európai Unió által kezdeményezett elemzések alapján nagymértékben gyorsítják a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok. Idetartozik a szén-dioxid is, amelynek egyik legjelentősebb kibocsátói a közlekedésben részt vevő gépjárművek. A mobiltávközlési vállalatok azonban sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A Vodafone és az Accenture közös felmérése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az ipari szektor esetében a mobil technológia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik meghatározó eszköze lehet. A felmérésben bemutatott tizenhárom megoldás alkalmazásával mintegy 43 milliárd euróval csökkenthető Európa éves energiaköltsége és 113 megatonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg 2020-ra. Ez a mennyiség az Európai Unió 2020-as becsült kibocsátásának 2,4 százaléka. Az eredményekhez azonban elengedhetetlen az ipari szektor és a kormányzati szféra együttműködése.

A mobil technológia gép-gép közötti (machine-to-machine, M2M) kommunikációs alkalmazása a lehetséges energiamegtakarítás nyolcvan százalékát tenné ki. Segíthet a logisztikai folyamatok racionalizálásában, hozzájárulhat a városi közlekedés optimalizálásához vagy az elektromos hálózatok hatékonyságának fokozásához. Az energiamegtakarítás fennmaradó húsz százalékát azok a megoldások teszik lehetővé, melyek fizikai termékeket és folyamatokat virtuális alkalmazásokkal helyettesítenek. Ilyen megoldásokkal már napjainkban is találkozhatunk, mint például a videokonferenciákkal kiváltott üzleti utak, az online-vásárlás.

A Vodafone saját folyamatait és működési gyakorlatát is igyekszik minél környezettudatosabban szervezni mind nemzetközi, mind hazai szinten. A magyarországi “Energiahatékonysági munkacsoport” figyelme elsősorban a hálózati energiafogyasztás optimalizálására irányul, hiszen a vállalat teljes energiaszükségletének több mint nyolcvan százalékát a hálózat üzemeltetése adja. Alacsonyabb működési hőmérséklet beállításával és a hűtés során a külső levegő használatával (szabad levegős hűtés), illetve a beszállítók és a berendezések tudatos kiválasztásával igyekeznek csökkenteni energiafogyasztásukat. Például a szélessávú internetszolgáltatás fejlesztése érdekében 2007-ben a vállalat meglévő 3G-s rádiós berendezéseit modernebb eszközökre cserélte, amelyeknek nemcsak a mérete, hanem az energiafogyasztása is kisebb – a mérések szerint közel húsz százalékkal. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt három év során a teljes hálózati energiafogyasztás forgalomra vetített mennyisége hat százalékkal csökkent Magyarországon, a munkacsoport pedig további megtakarítási lehetőségeket vizsgál. Ezen túl a vállalat irodai működése során is odafigyel a környezettudatos megoldásokra, gondoskodik az ügyfelek megunt telefonkészülékeinek és tartozékainak újrahasznosításáról, és nagy hangsúlyt helyez munkatársai környezettudatosságra való nevelésére olyan programok segítségével, mint a WWF klímaturné, a Föld Órája felhívása vagy az Ökoszolgálat által tartott rendszeres környezetvédelmi tréningek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom