Connect with us

technokrata

Mobil technológiával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért

Dotkom

Mobil technológiával a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséért

A napjainkban tapasztalható éghajlatváltozás olyan sebességgel és mértékben zajlik, amire az elmúlt 120 ezer évben nem volt példa.

Ezt a folyamatot az Európai Unió által kezdeményezett elemzések alapján nagymértékben gyorsítják a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok. Idetartozik a szén-dioxid is, amelynek egyik legjelentősebb kibocsátói a közlekedésben részt vevő gépjárművek. A mobiltávközlési vállalatok azonban sokat tehetnek a környezetvédelem érdekében. A Vodafone és az Accenture közös felmérése ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy az ipari szektor esetében a mobil technológia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének egyik meghatározó eszköze lehet. A felmérésben bemutatott tizenhárom megoldás alkalmazásával mintegy 43 milliárd euróval csökkenthető Európa éves energiaköltsége és 113 megatonna szén-dioxid kibocsátása előzhető meg 2020-ra. Ez a mennyiség az Európai Unió 2020-as becsült kibocsátásának 2,4 százaléka. Az eredményekhez azonban elengedhetetlen az ipari szektor és a kormányzati szféra együttműködése.

A mobil technológia gép-gép közötti (machine-to-machine, M2M) kommunikációs alkalmazása a lehetséges energiamegtakarítás nyolcvan százalékát tenné ki. Segíthet a logisztikai folyamatok racionalizálásában, hozzájárulhat a városi közlekedés optimalizálásához vagy az elektromos hálózatok hatékonyságának fokozásához. Az energiamegtakarítás fennmaradó húsz százalékát azok a megoldások teszik lehetővé, melyek fizikai termékeket és folyamatokat virtuális alkalmazásokkal helyettesítenek. Ilyen megoldásokkal már napjainkban is találkozhatunk, mint például a videokonferenciákkal kiváltott üzleti utak, az online-vásárlás.

A Vodafone saját folyamatait és működési gyakorlatát is igyekszik minél környezettudatosabban szervezni mind nemzetközi, mind hazai szinten. A magyarországi “Energiahatékonysági munkacsoport” figyelme elsősorban a hálózati energiafogyasztás optimalizálására irányul, hiszen a vállalat teljes energiaszükségletének több mint nyolcvan százalékát a hálózat üzemeltetése adja. Alacsonyabb működési hőmérséklet beállításával és a hűtés során a külső levegő használatával (szabad levegős hűtés), illetve a beszállítók és a berendezések tudatos kiválasztásával igyekeznek csökkenteni energiafogyasztásukat. Például a szélessávú internetszolgáltatás fejlesztése érdekében 2007-ben a vállalat meglévő 3G-s rádiós berendezéseit modernebb eszközökre cserélte, amelyeknek nemcsak a mérete, hanem az energiafogyasztása is kisebb – a mérések szerint közel húsz százalékkal. Az eddigi intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt három év során a teljes hálózati energiafogyasztás forgalomra vetített mennyisége hat százalékkal csökkent Magyarországon, a munkacsoport pedig további megtakarítási lehetőségeket vizsgál. Ezen túl a vállalat irodai működése során is odafigyel a környezettudatos megoldásokra, gondoskodik az ügyfelek megunt telefonkészülékeinek és tartozékainak újrahasznosításáról, és nagy hangsúlyt helyez munkatársai környezettudatosságra való nevelésére olyan programok segítségével, mint a WWF klímaturné, a Föld Órája felhívása vagy az Ökoszolgálat által tartott rendszeres környezetvédelmi tréningek.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd