Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cyberterrorizmus – veszélyes vagy sem?

Dotkom

Cyberterrorizmus – veszélyes vagy sem?

Egy nemrég megjelent elemzés felfedi a cyberterrorizmus valódi arcát.

Az elmúlt években többször is hallottunk már a terrorizmus kibertérbe való áthelyeződéséről, arról, hogy rosszindulatú támadók képesek lehetnek a Világháló segítségével komoly, alapvető infrastruktúrát érintő károkat okozni. És habár láttunk erre komoly példákat is (gondoljunk csak a 2007-es az észt-orosz konfliktusra), James Lewis szerint az Egyesült Államokat nem fenyegeti komoly veszély a közeljövőben ezen a „fronton”. Lewis a „The ´Korean´ Cyber Attacks and Their Implications for Cyber Conflicts” című jelentés szerzőjeként adott hangot véleményének – a szakértő szerint a nemrég elkövetett, sokak szerint Észak-Koreából érkező online támadások nem jelentettek különösebb veszélyt.

Lewis megvizsgálta az eseteket, eldöntendő, hogy a történtek háborút jelentenek-e vagy egy terroristacsoport aktiválódásának eredményét tapasztalták. A szakember szerint egyikről sincsen szó, a júliusi támadások nem voltak komolyak, inkább csak a médiavisszhang miatt kaptak nagyobb figyelmet. A támadók eszközei alapszintűek voltak, és nem is tudtak vele valós károkat okozni.

Lewis úgy véli, hogy a terroristák nincsenek olyan virtuális fegyverek birtokában, amikkel komoly támadást lehetne intézni a fejlett országok ellen. Ha rendelkeznének ilyennek, akkor már bevetették volna őket, fejtegette a szakértő. Arról azonban szó sincs, hogy a jövőben sem kell emiatt aggódnunk: néhány év múlva eléggé képzetté válhat egy-egy terroristacsoport ahhoz, hogy veszélyes fenyegetést jelentsen az Interneten keresztül (is). Lewis három és nyolc év közé tette annak bekövetkeztét, hogy egy, az Egyesült Államokkal ellenséges ország titkosügynöksége vagy képessé válik komoly problémát okozó támadófegyverek létrehozására, vagy bérel/vásárol ilyen eszközöket a cyberbűnözők által működtetett fekete piacon.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés