Connect with us

technokrata

Hálózati féreg a toplistán

Dotkom

Hálózati féreg a toplistán

Az ESET szakértői szerint a vírusfertőzések többségét a múlt hónapban is meg lehetett volna előzni, ha a felhasználók frissítik az operációs rendszerüket és fontos alkalmazásaikat.

A tét ráadásul most megnőtt, a magyar vírustoplista 9. helyére került Mebroot.

K ugyanis törölheti a merevlemez partíciós tábláját.

Az ESET minden hónapban összeállítja a Magyarországon terjedő számítógépes vírusok toplistáját, melynek elemzése több tanulsággal szolgál a felhasználók számára. A múlt hónapban listavezető pozíciót elért Conficker 2008 novemberében bukkant fel, és azóta rendszeresen szerepel a magyarországi vírustoplistákon. A kártevő egy olyan hálózati féreg, amely a Microsoft Windows egy biztonsági hibáját kihasználó kóddal terjed. Bár a Microsoft már tavaly októberben kiadta a megfelelő javítócsomagot, sok felhasználó nem fordít figyelmet az operációs rendszer frissítésére. A Conficker így hazánk mellett több országban – például Brazíliában, Ukrajnában és az Egyesült Államokban – is listavezető.

A júliusi toplista második helyére az Autorun/Inf fertőzés került, amely gyűjtőneve az autorun.inf automatikus programfuttató fájlt használó kórokozóknak. Az ESET szakértői szerint már nem csupán az usb-kulcsok, de az usb-portba csatlakoztatható mp3-lejátszók is hordozhatják a fertőzést, mely ellen a legegyszerűbben az automatikus futtatási funkció letiltásával védekezhetnének a felhasználók.

Végül a legérdekesebb a lista új szereplője, a Win32/Mebroot.

K trójai. Bár a kártevő már közel egy éve ismert, most mégis felkerült a toplista kilencedik helyére. A trójai amellett, hogy további kártékony kódokat igyekszik letölteni a megfertőzött számítógépre, tönkreteheti a merevlemez partíciós tábláját is, ami azzal jár, hogy nem tudunk hozzáférni az adatainkhoz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom