Connect with us

technokrata

Utazáskor veszélyes lazítani

Dotkom

Utazáskor veszélyes lazítani

A tökéletesnek szánt nyaralást vagy az üzleti utat egy szempillantás alatt romba dönthetik a személyes információira leső kiberbűnözők.

Előfordulhat, hogy kiszállva a repülőgépből, azt veszi észre a gyanútlan utazó, hogy míg úton volt, bankszámláját leürítették, és hitelkártyája adatait ellopták.

A laptopok és az okostelefonok már-már éppolyan úti szükségletek, mint nyaraláskor a naptej vagy az utasbiztosítás. Legyen szó üzleti útról vagy pihenésről, a netezéshez egyre gyakrabban használjuk a vezeték nélküli (Wi-Fi) hálózatokat a reptéren, a szállodában vagy akár a levegőben, hiszen egyre több gépen kínálnak az út alatt Wi-Fi kapcsolatot. A kényelmes és rugalmas Wi-Fi hálózatok viszont a pénzt, számlainformációt és személyazonosságot ellopni szándékozó csalóknak is könnyű támadási pontot nyújtanak.

Az internetbiztonsággal foglalkozó Symantec vezető rendszermérnöke, Gombás László öt egyszerű ötlettel segít, hogy egy út se végződjön – legalább is ami az informatikai részét illeti -szerencsétlenül.Ügyeljünk a környezetünkre! Gondoljon arra, hogy ha bele tud olvasni szomszédja újságába a repülőn, akkor ő is látja a laptopja képernyőjét. Azért, mert nyaral, ne gondolja, hogy nincs a nyilvánosság előtt.Óvakodjunk a “gonosz ikrektől”! Némely Wi-Fi hálózat valódinak tűnhet, de nem az. A bűnözők olyan álhálózatot vagy álweblapot készíthetnek, amelyen ugyan szerepel egy légitársaság, szálloda vagy repülőtér neve, de az Ön adatai az ő számítógépükre érkeznek meg. Ha mindig a légitársaság, szálloda vagy repülőtér hozzáférési kulcsát használja, akkor védve lesz.

Feltételezze mindig azt, hogy lehallgatják Wi-Fi kapcsolatát. Soha ne adjunk meg kényes adatot (bankszámla információt, személyi azonosítót stb.), ha Wi-Fi hálózatot használ a böngészéshez.Állítsa az összes bluetooth eszközét rejtettre, vagy fel nem fedezhetőre. Ha nem használja a bluetooth-t, kapcsoljuk ki teljesen.

Védelmi szoftverünk legyen aktuális, és legyen bekapcsolva! Ne feledjük: a mobil PC-ket ugyanazok a vírusok, trójaiak és férgek veszélyeztetik, mint az otthoni, vagy munkahelyi gépeket.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom