Connect with us

technokrata

Hatalmas bűntetés az Antenna Hungáriának

Dotkom

Hatalmas bűntetés az Antenna Hungáriának

Az Antenna Hungária (AH) Zrt. 40 millió forintos bírságot köteles fizetni, amiért nem teljesítette az országos földfelszíni digitális műsorszóró hálózat kiépítésére és üzemeltetésére kötött hatósági szerződésének több pontját – határozott a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa.

Az AH nem fogadja el és bíróságon támadja meg a határozatot, s egyben felkéri az NHH-t, valamint a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy hatósági eljárás keretében vizsgálja ki a televíziós musorterjeszto platformok közötti versenyt torzító helyzetet. Az NHH és Antenna Hungária 2008 szeptemberében írta alá a hatósági szerzodést öt földfelszíni digitális televízió és az egy VHF sávi rádiómusorszóró-hálózat üzemeltetési jogosultságáról. Az NHH Tanácsa idén márciusában a kötelezettségek teljesítésére és a jogszabályoknak megfelelo magatartásra szólította fel az Antenna Hungáriát, illetve a tulajdonában lévo Antenna Digitális Televízió Musorterjeszto (ADTM) Kft.-t, illetve Antenna Digitális Rádió Musorterjeszto (ARDM) Kft.-t.

Májusban és júliusban a felhívások teljesítésének vizsgálata során az NHH jogalkalmazási eljárásokat indított mind az ADTM, mind az ADRM ellen, amelybe – mint tulajdonost – az AH-t is bevonták. Az NHH Tanácsa többek között azt kifogásolja, hogy az AH nem tett elérhetové legalább egy új földfelszíni musorterjesztésu általános tematikájú, szabad hozzáférésu musort a dvb-t platformon, a továbbítási kötelezettség késedelmesen, illetve csak részben teljesült. Az NHH-nál megkeresésünkre rámutattak: a jelenlegi hálózati lefedettséget, illetve a szolgáltatáshoz való lakossági hozzáférést a szerzodésben vállaltnál mintegy egy éves késéssel teljesítette az AH. A szolgáltató mindezeken felül nem tett maradéktalanul eleget a tájékoztató internetes oldal kialakításáról szóló eloírásoknak sem, a dvb-t platformon a közszolgálati musorok terjesztésére megkötött szerzodések musorterjesztési díjakat rögzíto rendelkezései pedig nem állnak összhangban a pályázati kiírással.

Az NHH Tanácsa azért is elmarasztalta az AH-t, mert elmulasztotta a digitális földfelszíni televízió musorterjesztés vételére alkalmas digitális vevodekóder kedvezményes (a minimálbér 1 százalékának megfelelo törlesztorészlet) forgalomba hozatalára vonatkozó kötelezettségét is, valamint elmaradt a Magyar Rádió Zrt. musorainak továbbítására irányuló szerzodéskötés is. Az AH Zrt., részben a világgazdasági válság okozta nehézségekre hivatkozva, mindenesetre azt állítja, hogy minden tole telhetot megtett, illetve a jövoben is megtesz a magyar digitalizációs folyamat érdekében. A musorszóró társaság szerint az NHH Tanácsa az AH-t teszi felelossé a külso felek által megtett, illetve elmaradt lépésekért, s egyáltalán nem veszi figyelembe azokat a változásokat, amelyek a válság nyomán a pénzügyi, gazdasági és piaci környezetben bekövetkeztek a hatósági szerzodés aláírása óta.

Az AH közleményében azt is kiemelte, hogy a Tanács nem veszi kelloképpen figyelembe a társaság által a kötelezettségek kapcsán elért eredményeket és túlteljesítéseket. A határozat számos szempontból nem szolgálja annak a több millió magyar állampolgár érdekét, akik számára a földfelszíni platform az egyetlen szabadon fogható alternatíva a túlsúlyban lévo fizetos platformokkal szemben – állítja az AH. Az NHH ezzel szemben a Napi megkeresésére közölte: a hatósági szerzodés maradéktalan teljesítése szolgálta volna az állampolgárok érdekeit, jelesül, ha a digitális platform kiépítettsége és hozzáférhetosége 2008. december 31-ig teljesül.

Az NHH Tanácsának helyzetértékelése szerint annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban jelentosen kibovült a földfelszíni digitális televíziózás musorkínálata, elindult a kedvezményes vevodekóder értékesítés és a kommunikációs kampány, a legkritikusabb sikertényezoknél, azaz mind a tartalom, mind a hozzáférési eszközök, mind pedig a tájékoztatás területén komoly hiányosságok voltak, illetve vannak még ma is. Ez utóbbi, vagyis a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó eloírásokat az AH álláspontja szerint többszörösen túlteljesítette, miután 2009-ben már eddig is több mint 700 millió forintot költött a szolgáltatás népszerusítésére.

Az országos földfelszíni digitális televíziós adások jelenleg az ország területének több mint felén érhetok el. A lefedettséget az Antenna Hungáriának az év végéig több mint 88 százalékra, 2010 végére pedig 95 százalékra kell növelnie.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom