Connect with us

technokrata

Háromezer zalai GE-dolgozó kerülhet utcára

Dotkom

Háromezer zalai GE-dolgozó kerülhet utcára

Mivel az üzletág várhatóan az idén és jövőre is veszteséges lesz, nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a General Electric (GE) legnagyobb hazai, még mindig közel háromezer dolgozót foglalkoztató nagykanizsai üzemében – közölte Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Phil Marshall elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy bár a Lighting üzletág jövőjével kapcsolatos elemzések még nem fejeződtek be, az alternatívák száma tovább csökkent. A kompakt fénycsövek esetében a GE Kínából akarja kiszolgálni vevőit a jövőben, ám ezt a tevékenységet Nagykanizsán is fenn kívánják tartani. Marton István, Nagykanizsa polgármestere lapunknak elmondta, a város számára rendkívül súlyos következményekkel járhat legnagyobb üzemének bezárása, hiszen a munkahelyek megszűnése mellett elvész az iparűzési adóbevételek harmada. Marton hozzátette, nagyon bíznak benne, hogy a GE nem teljesen számolja fel a gyártóbázist, illetve hogy a leépítéseket nem két, hanem legalább három év alatt hajtják végre, ahogyan arra a város korábban ígéretet kapott a cégtől.

A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a GE zalaegerszegi üzemét is érzékenyen érinti. A két telephelyről ez év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el. Ugyancsak kétséges a sorsa a szintén veszteséges autólámpa-gyártásnak, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai üzemben zajlik, míg gazdaságtalan működése miatt veszélybe kerülhet a váci fényforrásgyártó bázis is. Nem kizárt, hogy utóbbi tevékenységet az USA-ba telepítik, a kiváló infrastruktúrával rendelkező hajdúböszörményi gyár viszont tovább működtethető. A szakszervezetek – amelyek ma délután demonstrálnak a munkahelyek védelmében – elsősorban azt tartják elfogadhatatlannak, hogy a hagyományos izzólámpák gyártását a GE esetleg a korábban tervezett határidő előtt megszünteti.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom