Connect with us

technokrata

Háromezer zalai GE-dolgozó kerülhet utcára

Dotkom

Háromezer zalai GE-dolgozó kerülhet utcára

Mivel az üzletág várhatóan az idén és jövőre is veszteséges lesz, nem kizárt, hogy már 2012 előtt megszüntetik a hagyományos izzólámpák gyártását a General Electric (GE) legnagyobb hazai, még mindig közel háromezer dolgozót foglalkoztató nagykanizsai üzemében – közölte Hederics István, a Nagykanizsai Fényforrásgyár Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Phil Marshall elnök-vezérigazgató arról tájékoztatta az érdekképviseleteket, hogy bár a Lighting üzletág jövőjével kapcsolatos elemzések még nem fejeződtek be, az alternatívák száma tovább csökkent. A kompakt fénycsövek esetében a GE Kínából akarja kiszolgálni vevőit a jövőben, ám ezt a tevékenységet Nagykanizsán is fenn kívánják tartani. Marton István, Nagykanizsa polgármestere lapunknak elmondta, a város számára rendkívül súlyos következményekkel járhat legnagyobb üzemének bezárása, hiszen a munkahelyek megszűnése mellett elvész az iparűzési adóbevételek harmada. Marton hozzátette, nagyon bíznak benne, hogy a GE nem teljesen számolja fel a gyártóbázist, illetve hogy a leépítéseket nem két, hanem legalább három év alatt hajtják végre, ahogyan arra a város korábban ígéretet kapott a cégtől.

A hagyományos izzólámpák gyártásának megszüntetése nemcsak a nagykanizsai, hanem a GE zalaegerszegi üzemét is érzékenyen érinti. A két telephelyről ez év elején már több mint 300 dolgozót küldtek el. Ugyancsak kétséges a sorsa a szintén veszteséges autólámpa-gyártásnak, ami a nagykanizsai, a budapesti és a kisvárdai üzemben zajlik, míg gazdaságtalan működése miatt veszélybe kerülhet a váci fényforrásgyártó bázis is. Nem kizárt, hogy utóbbi tevékenységet az USA-ba telepítik, a kiváló infrastruktúrával rendelkező hajdúböszörményi gyár viszont tovább működtethető. A szakszervezetek – amelyek ma délután demonstrálnak a munkahelyek védelmében – elsősorban azt tartják elfogadhatatlannak, hogy a hagyományos izzólámpák gyártását a GE esetleg a korábban tervezett határidő előtt megszünteti.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd