Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsít a technológiai szektor

Dotkom

Gyorsít a technológiai szektor

Egymás után két nagy technológiai társaság tett közzé a várakozásokat meghaladó nyereség- és forgalomadatokat, valamint optimista előrejelzéseket az év hátralévő részére.

A holland ASML Holding NV, a chipek előállítására szolgáló berendezések legnagyobb európai gyártója 19,7 millió euró nettó profitot könyvelt el a harmadik negyedévben, ami ugyan jóval elmarad az egy évvel korábbi 73,3 milliótól, de sokkal több az elemzők 10,6 milliós várakozásánál. A vállalat négy negyedév veszteséges működése után lett ismét nyereséges. Az árbevétel 20 százalékkal, 555,3 millió euróra csökkent, ami szintén jóval több a prognózisnál. A cégvezetés ráadásul arra számít, hogy október-decemberben is 550 millió eurós forgalmat bonyolítanak le, mivel vevőik áttérnek a kisebb chipek gyártására, és ehhez új berendezéseket vásárolnak az ASML-től és versenytársaitól. A társaság megrendelésállománya alapján 2010 első felétől számít az árbevétel jelentős megugrására. A félvezetőgyártók beruházásainak visszaesése 22,9 milliárd dollárral idén éri el mélypontját (ez 48 százalékkal kevesebb a 2008-asnál), majd jövőre emelkedésnek indul – prognosztizálja a Gartner Group számítástechnikai piackutató cég.

Az Intel Corp., a világ legnagyobb chipgyártója nettó nyeresége éves összehasonlításban 7,8 százalékkal, 1,86 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben, az árbevétel pedig 8,1 százalékkal, 9,39 milliárd dollárra mérséklődött, ám a szakértők mindkét mutató esetében rosszabbra számítottak, ráadásul a társaság bejelentette, hogy október-decemberben 10,5 milliárdos árbevételre számít, szemben az elemzők 9,5 milliárd dolláros jóslatával. A cégvezetés arra alapozza optimizmusát, hogy a pc-eladások növekedni fognak – ezzel is szembe megy a piackutatók véleményével, amelyek visszaesést jósolnak. Az Intel bruttó profitrátája 58 százalék volt július-szeptemberben – szemben a szakértők 53 százalékos várakozásával -, ami a következő három hónapban 62 százalékra növekedhet. E téren 63,9 százalékkal 2000 negyedik negyedévében érte el a csúcsot a vállalat.

Mobilcéget lőtt a CiscoEgy hónapon belül a második drága cégfelvásárlásba vág bele a Cisco Systems Inc., a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártója. A társaság 2,9 milliárd dollárért megveszi a szélessávú mobilhálózatokhoz szükséges berendezések gyártásával foglalkozó Starent Networksöt. Az ár 21 százalékos prémiumot tartalmaz a Starent-részvények hétfői záróárán felül. A Cisco az új szerzeménnyel az okos telefonok népszerűségének töretlen növekedésére reagál, ugyanis ezek kiszolgálása gyors mobilinternetes hálózatokat igényel. A Starent, megtartva régi vezetését, új tulajdonosa egyik divíziója lesz. A Cisco október elején jelentette be, hogy 3 milliárd dollárért megszerzi a videokonferencia-rendszerekkel foglalkozó norvég Tandberget és a következő 12 hónapban további jelentős akvizíciókat tervez.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés