Connect with us

Gyorsít a technológiai szektor

Dotkom

Gyorsít a technológiai szektor

Egymás után két nagy technológiai társaság tett közzé a várakozásokat meghaladó nyereség- és forgalomadatokat, valamint optimista előrejelzéseket az év hátralévő részére.

A holland ASML Holding NV, a chipek előállítására szolgáló berendezések legnagyobb európai gyártója 19,7 millió euró nettó profitot könyvelt el a harmadik negyedévben, ami ugyan jóval elmarad az egy évvel korábbi 73,3 milliótól, de sokkal több az elemzők 10,6 milliós várakozásánál. A vállalat négy negyedév veszteséges működése után lett ismét nyereséges. Az árbevétel 20 százalékkal, 555,3 millió euróra csökkent, ami szintén jóval több a prognózisnál. A cégvezetés ráadásul arra számít, hogy október-decemberben is 550 millió eurós forgalmat bonyolítanak le, mivel vevőik áttérnek a kisebb chipek gyártására, és ehhez új berendezéseket vásárolnak az ASML-től és versenytársaitól. A társaság megrendelésállománya alapján 2010 első felétől számít az árbevétel jelentős megugrására. A félvezetőgyártók beruházásainak visszaesése 22,9 milliárd dollárral idén éri el mélypontját (ez 48 százalékkal kevesebb a 2008-asnál), majd jövőre emelkedésnek indul – prognosztizálja a Gartner Group számítástechnikai piackutató cég.

Az Intel Corp., a világ legnagyobb chipgyártója nettó nyeresége éves összehasonlításban 7,8 százalékkal, 1,86 milliárd dollárra csökkent a harmadik negyedévben, az árbevétel pedig 8,1 százalékkal, 9,39 milliárd dollárra mérséklődött, ám a szakértők mindkét mutató esetében rosszabbra számítottak, ráadásul a társaság bejelentette, hogy október-decemberben 10,5 milliárdos árbevételre számít, szemben az elemzők 9,5 milliárd dolláros jóslatával. A cégvezetés arra alapozza optimizmusát, hogy a pc-eladások növekedni fognak – ezzel is szembe megy a piackutatók véleményével, amelyek visszaesést jósolnak. Az Intel bruttó profitrátája 58 százalék volt július-szeptemberben – szemben a szakértők 53 százalékos várakozásával -, ami a következő három hónapban 62 százalékra növekedhet. E téren 63,9 százalékkal 2000 negyedik negyedévében érte el a csúcsot a vállalat.

Mobilcéget lőtt a CiscoEgy hónapon belül a második drága cégfelvásárlásba vág bele a Cisco Systems Inc., a világ legnagyobb hálózatieszköz-gyártója. A társaság 2,9 milliárd dollárért megveszi a szélessávú mobilhálózatokhoz szükséges berendezések gyártásával foglalkozó Starent Networksöt. Az ár 21 százalékos prémiumot tartalmaz a Starent-részvények hétfői záróárán felül. A Cisco az új szerzeménnyel az okos telefonok népszerűségének töretlen növekedésére reagál, ugyanis ezek kiszolgálása gyors mobilinternetes hálózatokat igényel. A Starent, megtartva régi vezetését, új tulajdonosa egyik divíziója lesz. A Cisco október elején jelentette be, hogy 3 milliárd dollárért megszerzi a videokonferencia-rendszerekkel foglalkozó norvég Tandberget és a következő 12 hónapban további jelentős akvizíciókat tervez.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom