Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a videokártya-vírusok?

Dotkom

Jönnek a videokártya-vírusok?

A grafikus vezérlő gyorsíthatja a HD-s videók és a Flash-es tartalmak lejátszását, de akár ártalmas célokra is felhasználható…

Egyre gyakrabban lehet hallani a GPGPU kifejezést, ami a grafikus feldolgozóegység általános célú feladatok elvégzésére való befogását jelenti. Azaz a videokártyán található chipek olyan feladatokkal is megbirkózhatnak, amiket eddig a CPU-nak kellett ellátnia. A trend az Intel és az AMD erőfeszítésének az eredménye, mely vállalatok most már évek óta dolgoznak a grafikus mag(ok) központi vezérlőegységbe integrálásán. Ezzel párhuzamosan az Nvidia videokártyáinak teljesítményét kezdte felkínálni hasonló célokra.

Miért fontos a GPGPU? Azért, mert a grafikus magok feldolgozási teljesítménye egy nagyságrenddel nagyobb, mint a CPU-ké; csak míg utóbbiak általános célokra használhatók, addig a videovezérlőkön dolgozó lapkák az elmúlt egy-két évig csak grafikus feladatokra koncentráltak. Először csak a HD-s videók megjelenítésekor kezdtek „segítő kezet” nyújtani a videokártyák a processzornak, de a felismerés, hogy ennél sokkal jobban is ki lehetne aknázni a bennük rejlő erőt, merész fejlesztésekre szánta el a grafikus piac szereplőit. Az Nvidia például nemrég jelentette be, hogy Geforce kártyái képesek lesznek a Flash-es tartalmak lejátszásának „gyorsítására”.

Nvidia Cuda – sokoldalú alkalmazás

Van azonban egy hátulütője is a GPGPU-nak. Az Intel szerint a többszálas utasítás-feldogozás ilyen irányú kiterjesztése azzal fog járni, hogy a grafikus processzorokon is megjelenik az ártalmas kódok futásának lehetősége. Hite szerint a GPU vírusok megjelenése csak idő kérdése, ezért a vállalat már most igyekszik elébe menni ennek a támadási felületnek. Larrabee processzora – mely az első olyan x86-os CPU lehet (ha az AMD nem előz be a Fusionnel), ami grafikus maggal is bír – több védelmi technikával is fel lesz szerelve.

Nem szabad azonban túlbecsülni a GPGPU vírusok jelentőségét. Mert habár a jövőben megjelenhetnek olyan digitális kártevők, amik ezt a platformot próbálják meg saját céljaikra felhasználni, minden számítógépben lesz olyan egység, amin ez sokkal hatékonyabban és könnyebben megvalósítható. Az IT fejlődése szerint ugyanis dedikált CPU-ra még egy jó darabig szükség lesz.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés