Connect with us

technokrata

Jönnek a videokártya-vírusok?

Dotkom

Jönnek a videokártya-vírusok?

A grafikus vezérlő gyorsíthatja a HD-s videók és a Flash-es tartalmak lejátszását, de akár ártalmas célokra is felhasználható…

Egyre gyakrabban lehet hallani a GPGPU kifejezést, ami a grafikus feldolgozóegység általános célú feladatok elvégzésére való befogását jelenti. Azaz a videokártyán található chipek olyan feladatokkal is megbirkózhatnak, amiket eddig a CPU-nak kellett ellátnia. A trend az Intel és az AMD erőfeszítésének az eredménye, mely vállalatok most már évek óta dolgoznak a grafikus mag(ok) központi vezérlőegységbe integrálásán. Ezzel párhuzamosan az Nvidia videokártyáinak teljesítményét kezdte felkínálni hasonló célokra.

Miért fontos a GPGPU? Azért, mert a grafikus magok feldolgozási teljesítménye egy nagyságrenddel nagyobb, mint a CPU-ké; csak míg utóbbiak általános célokra használhatók, addig a videovezérlőkön dolgozó lapkák az elmúlt egy-két évig csak grafikus feladatokra koncentráltak. Először csak a HD-s videók megjelenítésekor kezdtek „segítő kezet” nyújtani a videokártyák a processzornak, de a felismerés, hogy ennél sokkal jobban is ki lehetne aknázni a bennük rejlő erőt, merész fejlesztésekre szánta el a grafikus piac szereplőit. Az Nvidia például nemrég jelentette be, hogy Geforce kártyái képesek lesznek a Flash-es tartalmak lejátszásának „gyorsítására”.

Nvidia Cuda – sokoldalú alkalmazás

Van azonban egy hátulütője is a GPGPU-nak. Az Intel szerint a többszálas utasítás-feldogozás ilyen irányú kiterjesztése azzal fog járni, hogy a grafikus processzorokon is megjelenik az ártalmas kódok futásának lehetősége. Hite szerint a GPU vírusok megjelenése csak idő kérdése, ezért a vállalat már most igyekszik elébe menni ennek a támadási felületnek. Larrabee processzora – mely az első olyan x86-os CPU lehet (ha az AMD nem előz be a Fusionnel), ami grafikus maggal is bír – több védelmi technikával is fel lesz szerelve.

Nem szabad azonban túlbecsülni a GPGPU vírusok jelentőségét. Mert habár a jövőben megjelenhetnek olyan digitális kártevők, amik ezt a platformot próbálják meg saját céljaikra felhasználni, minden számítógépben lesz olyan egység, amin ez sokkal hatékonyabban és könnyebben megvalósítható. Az IT fejlődése szerint ugyanis dedikált CPU-ra még egy jó darabig szükség lesz.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd