Connect with us

technokrata

Körbeszaglásszák az IBM-et

Dotkom

Körbeszaglásszák az IBM-et

Az USA igazságügyi minisztériuma vizsgálódik az IBM körül.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma elkezdte tanulmányozni azt a dokumentumot, amelyben egy szakmai szervezet, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) összefoglalta számos vállalat kifogásait az IBM viselkedésével kapcsolatban az úgynevezett mainframe számítógépek piacán. A cégek szerint a kék óriás visszaél azzal, hogy az ilyen gépek operációs rendszerének monopol szállítója.

A CCIA közlése szerint fel akarja hívni a tárca figyelmét a jelenségre, az érintett vállalatok pedig nyilván abban bíznak, hogy vizsgálat indul az ügyben. A panaszosok között van a Google, a eBay, a Microsoft és az Oracle is, illetve olyan kisebb vállalatok, mint a floridai T3 Technologies Inc., amely gyárt mainframe komputereket. Ez a cég már az EU és az USA versenyhatóságainál is feljelentette versenytársát, de az utóbbi ügyet például az ügyészség már ejtette.

A mainframe számítógépek uralták a számítástechnikai rendszerek piacát a PC-k és a szerverek megjelenése előtt, mára azonban erősen visszaszorultak, és csak a legnehezebb, legbonyolultabb feladatok megoldására használják ezeket. Az IDC informatikai piackutató szerint az 500 ezer dollárnál drágább komputerek piacának értéke évente 8,5 milliárd dollár, ami nagyjából ötöde a high-end szerverek összeladásának.

Az IBM azzal érvel, hogy a mainframe-ek alapprogramjának fejlesztésére óriási összegeket költött, ezért joggal védi ezekkel kapcsolatos szabadalmi jogait. Más szakértők szerint a mianframe-piac minden komoly résztvevője egy évtizede kimúlt, csak az IBM maradt talpon, ezért nincs nagyobb monopóliuma, mint évekkel ezelőtt volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd