Connect with us

Furcsa vizsgálat az IBM körül

Dotkom

Furcsa vizsgálat az IBM körül

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma alaposan tanulmányozza azt a dokumentumot, amelyben egy szakmai szervezet, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) foglalta össze számos vállalat kifogásait az IBM viselkedésével kapcsolatban a nagy teljesítményű mainframe számítógépek piacán.

A cégek szerint a Kék Óriás visszaél azzal, hogy egyedüli szállítója az ilyen gépek operációs rendszerének, az IBM viszont azzal érvel, hogy dollármilliókat ölt a kérdéses programok fejlesztésébe, ezért a végsőkig harcolni fog szabadalmi jogai védelméért. A CCIA nyilvánosságra hozta szeptemberben elkészült jelentését, amellyel az a célja, hogy felhívja a tárca figyelmét a piaci szereplők vitájára. A panaszos vállalatok – köztük a Google, az eBay, a Microsoft és az Oracle – abban bíznak, hogy vizsgálat indul az ügyben. A floridai T3 Technologies Inc., amely szemben a felsorolt nagyokkal maga is gyárt mainframe komputereket, így közvetlenül érintett az ügyben, egyedül is lépett: panasszal élt az EU és az USA versenyhatóságainál az IBM ellen, ám beadványát már elutasították.

A mainframe számítógépek uralták a számítástechnikai rendszerek piacát a pc-k és a pc-s szerverek megjelenése előtt, mára azonban erősen visszaszorultak, és főként a legnehezebb, legbonyolultabb feladatok megoldására használják ezeket. Értékesítésük ugyanakkor nem kis üzlet: az IDC számítástechnikai piackutató cég szerint az 500 ezer dollárnál drágább komputerek piacának értéke évi 8,5 milliárd dollár, ami nagyjából ötöde a legerősebb (high-end) szerverek 44,5 milliárdos összértékének.

Az IBM elleni beadvány pikantériája, hogy független szakértők szerint a mainframe számítógépek minden komoly gyártója egy évtizede felhagyott ezzel a tevékenységével, egyedül az IBM maradt talpon. Ebből következően ma nincs nagyobb monopóliuma, mint évekkel ezelőtt volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom