Connect with us

technokrata

Furcsa vizsgálat az IBM körül

Dotkom

Furcsa vizsgálat az IBM körül

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma alaposan tanulmányozza azt a dokumentumot, amelyben egy szakmai szervezet, a Computer and Communications Industry Association (CCIA) foglalta össze számos vállalat kifogásait az IBM viselkedésével kapcsolatban a nagy teljesítményű mainframe számítógépek piacán.

A cégek szerint a Kék Óriás visszaél azzal, hogy egyedüli szállítója az ilyen gépek operációs rendszerének, az IBM viszont azzal érvel, hogy dollármilliókat ölt a kérdéses programok fejlesztésébe, ezért a végsőkig harcolni fog szabadalmi jogai védelméért. A CCIA nyilvánosságra hozta szeptemberben elkészült jelentését, amellyel az a célja, hogy felhívja a tárca figyelmét a piaci szereplők vitájára. A panaszos vállalatok – köztük a Google, az eBay, a Microsoft és az Oracle – abban bíznak, hogy vizsgálat indul az ügyben. A floridai T3 Technologies Inc., amely szemben a felsorolt nagyokkal maga is gyárt mainframe komputereket, így közvetlenül érintett az ügyben, egyedül is lépett: panasszal élt az EU és az USA versenyhatóságainál az IBM ellen, ám beadványát már elutasították.

A mainframe számítógépek uralták a számítástechnikai rendszerek piacát a pc-k és a pc-s szerverek megjelenése előtt, mára azonban erősen visszaszorultak, és főként a legnehezebb, legbonyolultabb feladatok megoldására használják ezeket. Értékesítésük ugyanakkor nem kis üzlet: az IDC számítástechnikai piackutató cég szerint az 500 ezer dollárnál drágább komputerek piacának értéke évi 8,5 milliárd dollár, ami nagyjából ötöde a legerősebb (high-end) szerverek 44,5 milliárdos összértékének.

Az IBM elleni beadvány pikantériája, hogy független szakértők szerint a mainframe számítógépek minden komoly gyártója egy évtizede felhagyott ezzel a tevékenységével, egyedül az IBM maradt talpon. Ebből következően ma nincs nagyobb monopóliuma, mint évekkel ezelőtt volt.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd