Connect with us

technokrata

Hevesebb a vártnál a PannErgy-fúrás

Dotkom

Hevesebb a vártnál a PannErgy-fúrás

A sikeres fúrás után két héttel kiderült, hogy a vártnál jobbak a szentlőrinci kút adottságai. Az Európai Beruházási Bank finanszírozási döntése egy-két hónapon belül esedékes.

A PannErgy Nyrt. tájékoztatása szerint a szntlőrinci Sztl-PE-1-es kútban történt mérések alapján a kút talphőmérséklete az előzetesen becsült 90,7 fokról 93,7 fokra emelkedett. A percenkénti hozam eléri majd az 1500 litert, amely alapján a kút hőkapacitása mintegy öt megawattra nő. A kút által értékesíthető hő mennyisége 50 000-55 000 gigajoule lehet évente. Szentlőrinc jelenlegi távhőpiaca és a közelben elhelyezkedő intézmények évente 30 000-35 000 gigajoule hőenergiát fogyasztanak. A Szentlőrinci Geotermia Zrt. megkezdte a tárgyalásokat a településsel a hosszú távú hőbeszerzési szerződés létrehozására, és beadta támogatásra irányuló kérelmét az illetékes intézményekhez – áll a PannErgy közleményében.

A tamási fúráshoz már megvannak az engedélyek és az adminisztratív akadályok is elhárultak, csak az önkormányzattal kell bizonyos kérdéseket tisztázni – mondta a Napinak Bokorovics Balázs, a társaság elnöke. A miskolci projektnél az engedélyek kiadása optimális esetben október végére, de inkább november közepére várható. Ezután kerülne sor a fúrási helyszínhez vezető út kiépítésére, majd hozzávetőleg december közepétől a fúrásra. Más a helyzet a nagybakónaki tervvel, ahol már nem csupán távfűtésre, hanem áramtermelésre is alkalmas, 12-15 megawatt teljesítményű erőművet telepítenének. Ez azonban lényegesen nagyobb anyagi vonzattal jár, így egyelőre túlmutat a PannErgy lehetőségein.

Finanszírozási oldalról a folyamatban lévő projektek felét fedező pályázatok közül az Európai Beruházási Bank (EIB) legjobb esetben 110 millió eurós hitele ügyében jelenleg a pénzintézet igazgatóságának döntésére vár a PannErgy – jelentette ki Bokorovics. A keretszerződés aláírását lehetővé tevő döntésre egy-két hónapon belül sor kerülhet. A miskolci és tamási próbafúrásokat követő további fúrások fedezésére szánt 20 százalékos önerő biztosítását a Geotermia Kft.-ben végzett 25 százalékos tőkeemelésen keresztül valósítanák meg. Ezt Bokorovics elmondása szerint saját részvények eladásával, illetve eszközök – például a Synergon-részesedés – értékesítésével teremtenék elő. A finanszírozás fennmaradó részét banki hitelekből oldanák meg, a szentlőrinci beruházás esetében például az EIB által folyósított hitelt nem is tudnák megvárni, így azt már a pályázati pénzek mellett részben ezekből fedeznék.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd