Connect with us

technokrata

Ebédidőben ömlik a legtöbb spam

Dotkom

Ebédidőben ömlik a legtöbb spam

Magyar idő szerint délután egykor van a csúcs

A MessageLabs nemrég elkészült felderítési beszámolója eredményeinek elemzésével kiderült, hogy a bothálózatok már az összes levélszemét 87,9 százalékát okozzák. A Maazben nevű, főként kaszinóval kapcsolatos levélszemetet küldő, újabb bothálózat májusi végi indulása óta gyorsan nő. Az egyik legrégebbi bothálózat, a Rustock mérete június óta megkétszereződött, és kiszámítható levélszemetelési mintát követ.

A MessageLabs szerint az elmúlt hónap során a Maazben növekedése felgyorsult. Az összes levélszemétből való részesedése az augusztusi fél százalékról 1,4 százalékra nőtt. A Rustock a botok száma tekintetében a legnagyobb, de az egyes botok által kiküldött levélszemét továbbra is viszonylag kevés. A Rustocknak 1,3 és 1,9 millió közötti számú botja van. A legnagyobb bothálózat előre látható mintázat szerint küldi a levélszemetet. Minden nap magyar idő szerint délelőtt kilenckor kezdődik a küldés, délután egykor van a csúcs, és másnap hajnali egy órára csitul el. Nyolc óra szünet után minden kezdődik elölről. A Rustock az egyetlen, szabályos ciklust követő bothálózat. A Rustock, az egyik legdominánsabb bothálózat a bűnös a levélszemét tíz százalékában. Emiatt a levélszemét küldésének mintázata az összes levélszemetelés napi mintázatán is meglátszik.

„Az elmúlt év során számos internetszolgáltatót kapcsoltak ki a bothálózatok befogadása miatt. Így egy „vagy megszokik, vagy megszökik” helyzet alakult ki, és ennek következtében a bothálózatok hatásköre megváltozott” – mondta Paul Wood, a Symantec MessageLabs felderítés vezető elemzője – „Ez lecsökkentette a legdominánsabb bothálózatok, például a Cutwail erejét, és előkészítette talajt az új bothálózatok, például a Maazben felemelkedéséhez. De ez nem lesz mindig így, hiszen a bothálózatok módszerei is fejlődtek 2008 vége óta, és az internetszolgáltatók lekapcsolása mostanság kevésbé hatásos, mivel a bothálózatok a korábbi hetek vagy hónapok helyett csak néhány órára állnak le.”

Az elmúlt három hónap internetszolgáltató-bezárásai következtében két másik bothálózatnak adatott meg a lehetőség, hogy versenybe szálljon a Cutwail által korábban birtokolt legaktívabb pozícióért. A Rustock fele méretét elérő, és a levélszemét 23,2 százalékáért felelős Grum, valamint a levélszemét 15,7 százalékát adó Bobax vált a levélszemét terjesztésében legaktívabb bothálózattá. A Cutwail régebben a levélszemét 45,8 százalékáért volt okolható.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák