Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rövidített webcímek mögé bújó kártevők

Dotkom

Rövidített webcímek mögé bújó kártevők

Így védekezhet a Twitterrel visszaélő netes bűnözők ellen.

Bár sokak szerint a Twitter sikerének titka 140 karakterben meghatározott rövidsége, a Symantec arra hívja fel a figyelmet, hogy a kártékony szoftverek terjesztői éppen ezeket a közkedvelt, az URL-eket lerövidítő alkalmazásokat kihasználva próbálják megfertőzni a gépeinket.

Ha a twitterező egy weboldal elérhetőségét szeretné megosztani a többiekkel, általában tömöríti a címet egy URL-eket lerövidítő alkalmazás segítségével. Ezek az alkalmazások úgy rövidítik le ezeket a linkeket, hogy az eredeti webcím már egyáltalán nem is derül ki a rövidítésből. Ez mostanáig jól működött – a twitterező csak rákattintott a kódolt linkre, amit az ismerőse küldött neki, és máris a megfelelő weboldalon landolt. Egyre inkább úgy tűnik azonban, hogy a netes bűnözők éppen a közösségen belüli bizalmas viszonnyal élnek vissza, azaz hogy a felhasználók gondolkodás nélkül rákattintanak az ismerősük üzenetében található linkre.

„A netes bűnözök izgalmas tweeteket írnak, a twitteren gyakori keresőkifejezéseket használnak, így próbálják rávenni más felhasználókat, hogy rákattintsanak az általuk megadott linkre, ám ezek valójában rosszindulatú programkódok.” – mutat rá Gombás László, a Symantec Képviselet vezető rendszermérnöke – „A csalók rövidített webcímek mögé rejtőzve terjesztenek kártékony szoftvereket. Rengeteg ál-azonosítót generálnak különféle hírességek neve alatt, a gyanútlan felhasználó tehát nem is sejti, kivel kommunikál, miközben teljes jóhiszeműséggel kattint a megadott linkre.”

„Természetesen nem hibáztatjuk sem a Twittert, sem pedig a webcímeket lerövidítő szolgáltatókat.” – teszi hozzá Gombás László – „Ez csak újabb példa arra, hogyan használják fel a netes bűnözők a semleges szolgáltatókat saját, félrevezető tartalmaik terjesztésére. Ha védekezni akarunk az efféle támadások ellen, érdemes letöltenünk olyan kiegészítőt (plug-in) a keresőnkhöz, melyek ellenőrzik a rövidített webcímeket és megmutatják a tényleges, teljes hosszúságú címet, még mielőtt a linkre kattintanánk. Ebből persze még nem derül ki, hogy az adott link kártékony-e, de legalább plusz információt nyújt a felhasználónak a webhelyről.”



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés