Connect with us

Olcsó irány a navigációs piacon

Dotkom

Olcsó irány a navigációs piacon

A navigációs készülék ma már nem számít luxuscikknek, egyszerű kiegészítő, hasonlóan szükséges használati tárgy, mint a mobiltelefon – állítja Mihályi Petra, a Garmin termékeit Magyarországon forgalmazó Navi-Gate Kft.

marketing- és kereskedelmi vezetője. A Garmin saját piacain nem volt jellemző az a fajta lassulás, amelyről a GfK Hungária felmérésének számai tanúskodtak. Szakértők szerint a GfK felmérése ugyan piaci szempontból független, ám a számok korántsem adnak teljes képet a piacról. A rangsor szempontjából pontosabbak, de a mennyiség tekintetében kevéssé. A szórakoztatóelektronikai termékek vásárlói egyre inkább olyan eszközöket keresnek – legyen szó televízióról, háztartási gépekről vagy navigációs készülékről -, amelyek a költséghatékonyságot szolgálják – vázolta a trendet Nánási Gergely, a TomTom magyarországi senior account managere. Az év első felében az alacsonyabb kategóriájú navigációs eszközök eladásaiban kevésbé volt érzékelhető a visszaesés, igaz, a kereslet is az olcsóbb termékek irányába mozdult el a piacon. A TomTom mindazonáltal valamennyi árkategóriában növelni tudta piaci részesedését. A Garmin nem változtatott készülékportfóliójának elosztásán az elmúlt egy évben, ezt az értékesítési eredmények sem indokolták volna, mivel az eladási darabszámok csupán minimális mértékben csökkentek. Trendszerű visszaesés csak a fitness/outdoor készülékek piacán volt megfigyelhető egyértelműen. A Garmin eladásain belül továbbra is 70 százalékos súllyal szerepel a közép-alsó kategória, míg a fennmaradó részt a felső kategóriás eszközök eladásai teszik ki.

Garmin nüvi 1490 TA Garmin nagyképernyős, 12,7 cm-es átmérőjű eszköze az alternatív közlekedési megoldások iránt is nyitott autósok körében kifejezetten népszerű lehet. A city Xplorer funkció a közösségi közlekedési információk alapján akkor is segítséget nyújt a tájékozódásban, ha a forgalmi információs szolgáltatás (TMC) mindenhol dugót jelez és a készüléktulajdonos gyalog vagy buszon kénytelen tovább közlekedni. A 1490 T nem ülteti át tulajdonosát azonnal a buszra: a dugók elkerülésére további útvonalakat javasol a készülék, s ha az autós éppen azt szeretné, minderre környezetbarát, üzemanyag-takarékos üzemmódban is képes az Eco Routes funkciónak köszönhetően. TomTom GO 950A készülék – a TomTom GO x50 sorozat többi tagjához hasonlóan – már rendelkezik a hangvezérlés és hangutasítás funkciókkal is. A készülékcsalád legnagyobb tagja pedig már 47 ország (Európa, Egyesült Államok, Kanada) térképeit tartalmazza. A készülék aktív dokkolóval (Active Dock) és beépített RDS-TMC jelvevővel érkezik, így a gépjárművezetők akár külföldi utazásuk során is folyamatosan értesülhetnek az aktuális közlekedési információkról, anélkül, hogy külön jelvevőt kellene csatlakoztatni készülékükhöz. Az Eco Routes funkció segítségével a felhasználó üzemanyag-takarékos útvonalat is választhat.Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom