Connect with us

technokrata

Jövőre jön a 900-as mobiltender

Dotkom

Jövőre jön a 900-as mobiltender

A szélessávú mobil internet fejlesztésére jövőre kiírandó frekvencia pályázatokból minden bizonnyal lesz bevétele a költségvetésnek, ám hogy mennyi, azt egyelőre nem lehet megmondani – közölte Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.

Hozzátette: az unió heteken belül feloldja az úgynevezett 900-as direktívát, azaz lehetővé teszi, hogy a 900 megahertzes frekvencián ne csak GSM-szolgáltatást lehessen nyújtani, hanem vezeték nélküli széles sávú internet-szolgáltatást (UMTS) is.

A szóvivő elmondta, hogy ennek hivatalos brüsszeli közlése után 6 hónap áll tagországok rendelkezésére arra, hogy implementálják a jogszabályt, azaz átültessék a magyar jogrendbe. Mindebből következően reális, hogy jövőre pályázatokat írjon ki ezzel kapcsolatban az NHH, s ennek sikeressége esetén pénz folyjon be a költségvetésbe. Márton György elmondta, az unió arról már döntött, hogy felszabadítja a 900-es frekvenciát. A jövő évi költségvetés a koncessziós bevételek között a mobilkommunikációs frekvenciák eladásából mintegy 20 milliárd forint bevételre számít. Az indoklás szerint “a piaci verseny magasabb szintre emelése, illetve a szélessávú internet elérés lehetőségeinek kiterjesztése érdekében a különböző mobil-rádiótelefon szolgáltatások körének bővítése szükséges. Ezen szolgáltatások nyújtásához a jövő évben frekvencia használati jogosultságok értékesítésére kerül sor, a szükséges adminisztratív intézkedések, egyes hatályos jogszabályok harmonizációja, módosítása, valamint a nemzetközi koordináció befejezését követően”.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle