Connect with us

technokrata

Az openSUSE is választható az érettségin

Dotkom

Az openSUSE is választható az érettségin

Az érettségiző diákok már a Novell nyílt forráskódú szoftverkörnyezetét, az openSUSE-t is választhatják az informatikai érettségi feladatok megoldására. A szoftvercsomagot a Novell térítésmentesen bocsátja az iskolák és a vizsgázók rendelkezésére.

A Novell Magyarország bejelentette, hogy az informatikai érettségi vizsgára optimalizált nyílt forráskódú operációs rendszere, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán. Mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek – jellemzően a Microsoftéi – mellett megismerkedhetnek a nyílt forráskódú megoldásokkal is, amelyek dinamikusan terjednek világszerte a vállalatok és intézmények körében. Az Oktatási Hivatal augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát, ekkor vált hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségi vizsgán. Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel. “Örülünk, hogy eddigi munkánk eredményeként a nyílt forráskód elismertsége folyamatosan nő hazánkban és ezt az Oktatási Hivatal is támogatja” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. “Az IDC független elemzőcég napokban publikált tanulmánya szerint a Linux operációs rendszerek forgalma 23,4 százalékkal növekedett tavalyhoz képest és előrejelzésük szerint további dinamikus növekedés várható. A hallgatók jövőbeni versenyképességének növelése érdekében tehát érdemes elsajátítani a linuxos megoldások ismeretét” – tette hozzá Szittya.

Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009-es őszi érettségi vizsgaidőszakban még csak a középszintű, a 2010-es tavaszi vizsgaidőszakban azonban már az emelt szintű érettségi vizsga esetében is szerepel a választható szoftverek listáján. Az iskolák a 2010. május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-ig nyújthatják be a jelentkezési lapot a vizsgabizottságot működtető intézmény igazgatójához. Az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a http://www.oh.gov.hu/kozoktatas/altalanos-tajekoztatas/opensuse-erettsegi-10-3 weboldalról tölthető le térítésmentesen.

Hivatalos Novell oktatási partner lett a NetAcademiaNovell Gold Training Partner lett a NetAcademia. Az újonnan induló tanfolyamok a Novell SUSE Linux termékeire épülnek és széles körben használható tudást biztosítanak a rendszermérnökök és rendszeradminisztrátorok számára. „A Novell Gold Training Partner státus megszerzésével újabb lépést tettünk annak irányába, hogy ügyfeleink teljes informatikai infrastruktúrájának hatékony üzemeltetéséhez megfelelő oktatási hátteret biztosítsunk” – mondta Fóti Marcell, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. Néhány éve a NetAcademia stratégiai célként határozta meg, hogy microsoftos képzései mellett más platformokon is erősíti kompetenciáját. Ennek eredményeként a társaság 2008-ban Magyarországon elsőként szerzett Linux Professional Institute minősítést, valamint ugyanabban az évben a világon elsőként etikus hacker minősítést kiadó EC-Council kizárólagos hazai képviselője lett.Szólj hozzá!

További Dotkom

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle